Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Organizm odróżnia cukier od słodzików dzięki komórkom w jelitach

Kategoria: Składniki Żywności

Skuteczne mechanizmy ewolucyjne

Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.

Dalsze rejony przewodu pokarmowego

Krótko po odkryciu receptora smaku słodkiego w jamie gębowej szczurów około 20 lat temu przeprowadzono szereg eksperymentów, w których próbowano pozbawić zwierzęta możliwości rozpoznawania pokarmów zawierających cukier poprzez usunięcie odpowiedzialnych za to struktur anatomicznych. Ku zaskoczeniu badaczy okazało się, że szczury w dalszym ciągu potrafiły rozróżnić niosący wartość energetyczną cukier od słodzików. By wyjaśnić tę zagadkę naukowcy musieli przyjrzeć się znacznie głębiej położonym rejonom przewodu pokarmowego.

Komunikacja neuronalna

Komórki, o których mowa, znajdują się za żołądkiem – w górnej części jelita cienkiego. Nazywane enteroendokrynnymi, ze względu na zdolność do wytwarzania hormonów, struktury te są w stanie komunikować się z neuronami za pomocą połączeń synaptycznych. Uwalniają one nie tylko stosunkowo wolno działające hormony, ale również neuroprzekaźniki, które docierają do nerwu błędnego, a następnie do mózgu w czasie tysięcznych części sekundy.

Stymulacja nerwu błędnego

„Komórki te działają analogicznie do czopków w siatkówce, które rejestrują długość fali światła”, wyjaśnia kierownik zespołu badawczego, prof. Diego Bohórquez  z Uniwersytetu Duke’a w Stanach Zjednoczonych. Wykrywają one obecność cukru i potrafią odróżnić go od słodzików. Uwalniają wówczas neurotransmitery, które stymulują nerw błędny, dzięki czemu zwierzę jest w stanie stwierdzić czy ma do czynienia z cukrem czy z inną substancją słodzącą.

Organizm rozpozna różnicę

Wiele osób zmaga się z silną pokusą sięgania po produkty zasobne w cukry. Badania Amerykanów rzucają na to zagadnienie nowe światło i pokazują w jaki sposób układ pokarmowy rozpoznaje rodzaj nośnika smaku słodkiego. Może to po części wyjaśniać dlaczego słodziki nie zaspokajają apetytu na słodkie pokarmy w takim samym stopniu, jak cukry posiadające wartość odżywczą – wyjaśnia główna autorka publikacji, dr Kelly Buchanan z Massachusetts General Hospital.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41593-021-00982-7
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/43472/el-misterio-de-la-distincion-entre-azucar-y-edulcorantes-artificiales?fbclid=IwAR03LKpNlF3rXuInMu_ucQ3oVLj3xOtXbrPBt7D7IgsR-n-8_uC0hGCvVrg

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 04.02.2022

    „Czysta etykieta” żywności dla dzieci? Zwykły składnik czy dodatek?

    Trend „clean label” („czysta etykieta”) w znakowaniu żywności nie słabnie, choć coraz częściej zmienia swoje oblicze. W Unii Europejskiej rozpoczął się od eliminacji syntetycznych barwników (począwszy od tzw. barwników z Southampton) i dalej trwa, przyczyniając się do szukania alternatyw także dla innych kategorii dodatków do żywności (jak substancje zagęszczające, stabilizatory itp.).

    Czytaj więcej
  • 24.01.2022

    Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius

    Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.

    Czytaj więcej
  • 22.07.2021

    Cukier może zaburzać rozwój mózgu

    Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.