Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cukier może zaburzać rozwój mózgu

Kategoria: Składniki Żywności

Zagrożenie dla najmłodszych

Cukier jest w naszym otoczeniu wszechobecny. Znaleźć można go w niemal każdym produkcie na sklepowej półce, a w szczególności w produktach przeznaczonych dla dzieci. To właśnie najmłodsi spożywają cukier w największych ilościach, choć powszechnie wiadomo, że może on przyczyniać się do rozwoju licznych schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne. Najnowsze doniesienia wskazują, że do tej niechlubnej listy dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią. Badania na modelu zwierzęcym, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Georgii oraz Uniwersytetu Południowej Kalifornii w USA, wykazały, że codzienna konsumpcja słodzonych napojów w młodości zaburza funkcje poznawcze w wieku dorosłym.

Wpływ na hipokamp

Naukowcy postanowili zbadać wpływ cukru na hipokamp z uwagi na rolę, jaką rejon ten odgrywa w wielu różnych procesach kognitywnych oraz fakt, że w okresie młodzieńczym znajduje się on jeszcze w fazie rozwoju. W ramach doświadczenia młode szczury karmione były standardową paszą z dodatkiem 11% roztworu cukru, co odpowiada składowi dostępnych komercyjnie napojów słodzonych. Następnie zwierzęta poddawano testom behawioralnym w celu sprawdzenia ich pamięci epizodycznej, w której powstawanie zaangażowany jest hipokamp.

Problemy z pamięcią

„Stwierdziliśmy, że szczury, które spożywały cukrowy «napój» we wczesnym okresie życia nie potrafiły rozpoznać czy obiekt doświadczalny, z którym miały styczność, był w danym kontekście czymś nowym. Natomiast zwierzęta nie otrzymujące dodatkowego cukru radziły sobie z tym zadaniem bez problemu”, mówi dr Emily Noble, adiunkt na Uniwersytecie Georgii i główna autorka badania. „Konsumpcja cukru w młodości wydaje się wpływać negatywnie właśnie na procesy uczenia się i zapamiętywania zależne od hipokampu”, wyjaśnia badaczka. Dodatkowe analizy wykazały, że wysokie spożycie cukru wpłynęło na mikroorganizmy jelitowe i doprowadziło do zwiększenia ilości bakterii z rodzaju Parabacteroides.

Rola mikrobioty jelitowej

Naukowcy postanowili więc przyjrzeć się bliżej zmianom w kompozycji mikrobioty i sprawdzić czy mają one związek z obserwowanymi zaburzeniami uczenia się i pamięci. W tym celu eksperymentalnie podniesiono u szczurów poziom Parabecteroides, jednak tym razem bez dodawania do ich diety cukru. Okazało się, że zwierzęta miały problem z rozwiązywaniem testów pamięciowych, zarówno zależnych, jak i niezależnych od hipokampu. Oznacza to, że negatywny wpływ cukru może być powiązany z modyfikacją mikrobioty. Jak mówi dr Noble, przyszłe badania powinny skupić się na wzajemnej komunikacji pomiędzy jelitem a mózgiem. „Poznanie mechanizmów, poprzez które bakterie obecne w przewodzie pokarmowym wpływają na mózg, pozwoli nam lepiej zrozumieć jakich warunków potrzebuje ten kluczowy organ do prawidłowego rozwoju”.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41398-021-01309-7
  2. https://www.fcs.uga.edu/news/story/why-sugar-is-not-so-nice-for-your-childs-brain-development

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.