Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - cukier z kakaowca

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 z dnia 4 listopada 2020 r. zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470. 

Cukry otrzymywane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego rozporządzeniem wykona­wczym (UE) 2017/2470. Określono także dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania, zgodnie z którymi nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »cukry otrzymane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, »glukoza otrzymana z miąższu owoców kakaowca właści­ wego (Theobroma cacao L.)« lub »fruktoza otrzymana z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, w zależności od stosowanej postaci.”

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1634&from=PL 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn