Nowa żywność – proszek z pieczarek z witaminą D2
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności.
Proszek z pieczarek z witaminą D2 jest ziarnistym proszkiem z homogenizowanych pieczarek Agaricus bisporus, wystawionych na działanie promieniowania UV. Pieczarki są myte, homogenizowane i zawieszone w wodzie w celu wytworzenia zawiesiny pieczarkowej. Zawiesina ta jest umieszczana pod lampą UV. Zawiesina jest następnie filtrowana, suszona i mielona, w następstwie czego powstaje proszek z pieczarek z witaminą D2.
- Nową żywność zatwierdzono dla następujących kategorii:
 
- Śniadaniowe przetwory zbożowe
 - Chleb drożdżowy i ciasta drożdżowe
 - Produkty zbożowe i makarony
 - Soki owocowe i napoje na bazie mieszanek owocowo-warzywnych
 - Mleko i przetwory mleczne (z wyłączeniem mleka płynnego)
 - Ser (z wyłączeniem sera twarogowego, sera ricotta i sera twardego do tarcia)
 - Batony i napoje zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała
 - Analogi produktów mleczarskich
 - Analogi mięsa
 - Zupy i buliony
 - Ekstrudowane przekąski warzywne
 - Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, z wyjątkiem żywności przeznaczonej dla niemowląt
 - Suplementy żywnościowe, zgodnie z definicją w dyrektywie 2002/46/WE, przeznaczone dla ogółu populacji z wyłączeniem niemowląt
 
Rozporządzenie określa szczególne wymogi dotyczące etykietowania zatwierdzonej nowej żywności.
Przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia wyłącznie przedsiębiorstwo Oakshire Naturals, LP (USA) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności.
Rozporządzenie weszło w życie 27 sierpnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020R1163&from=EN
Przeczytaj także
- 
        
          
          15.09.2020
        
        Ważny wyrok WSA ws. sugerowania właściwości leczniczych produktu
Czytaj więcejOpublikowano wyrok w Warszawie z dnia 6 lutego 2020 r. (VII SA/Wa 1725/19) oddalający skargę w przedmiocie sugerowania właściwości leczniczych produktu.
 - 
        
          
          20.08.2020
        
        Nowa żywność – napar z liści kawy
Czytaj więcejKomisja Europejska zatwierdziła rozporządzeniem nr 2020/917 napar z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner jako tradycyjną żywności z państwa trzeciego
 - 
        
          
          30.07.2020
        
        Zmiana w rozporządzeniu ws. dżemów
Czytaj więcejOpublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.
 
  
  
  
      


        
