Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności.
Proszek z pieczarek z witaminą D2 jest ziarnistym proszkiem z homogenizowanych pieczarek Agaricus bisporus, wystawionych na działanie promieniowania UV. Pieczarki są myte, homogenizowane i zawieszone w wodzie w celu wytworzenia zawiesiny pieczarkowej. Zawiesina ta jest umieszczana pod lampą UV. Zawiesina jest następnie filtrowana, suszona i mielona, w następstwie czego powstaje proszek z pieczarek z witaminą D2.
Rozporządzenie określa szczególne wymogi dotyczące etykietowania zatwierdzonej nowej żywności.
Przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia wyłącznie przedsiębiorstwo Oakshire Naturals, LP (USA) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności.
Rozporządzenie weszło w życie 27 sierpnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020R1163&from=EN
Przeczytaj także
Opublikowano wyrok w Warszawie z dnia 6 lutego 2020 r. (VII SA/Wa 1725/19) oddalający skargę w przedmiocie sugerowania właściwości leczniczych produktu.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzeniem nr 2020/917 napar z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner jako tradycyjną żywności z państwa trzeciego
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.