Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność – proszek z pieczarek z witaminą D2

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności.

Proszek z pieczarek z witaminą D2 jest ziarnistym proszkiem z homogenizowanych pieczarek Agaricus bisporus, wystawionych na działanie promieniowania UV. Pieczarki są myte, homogenizowane i zawieszone w wodzie w celu wytworzenia zawiesiny pieczarkowej. Zawiesina ta jest umieszczana pod lampą UV. Zawiesina jest następnie filtrowana, suszona i mielona, w następstwie czego powstaje proszek z pieczarek z witaminą D2.

  • Nową żywność zatwierdzono dla następujących kategorii:
  • Śniadaniowe przetwory zbożowe
  • Chleb drożdżowy i ciasta drożdżowe
  • Produkty zbożowe i makarony
  • Soki owocowe i napoje na bazie mieszanek owocowo-warzywnych
  • Mleko i przetwory mleczne (z wyłączeniem mleka płynnego)
  • Ser (z wyłączeniem sera twarogowego, sera ricotta i sera twardego do tarcia)
  • Batony i napoje zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała
  • Analogi produktów mleczarskich
  • Analogi mięsa
  • Zupy i buliony
  • Ekstrudowane przekąski warzywne
  • Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego zgodnie z definicją w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013, z wyjątkiem żywności przeznaczonej dla niemowląt
  • Suplementy żywnościowe, zgodnie z definicją w dyrektywie 2002/46/WE, przeznaczone dla ogółu populacji z wyłączeniem niemowląt

Rozporządzenie określa szczególne wymogi dotyczące etykietowania zatwierdzonej nowej żywności.

Przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia wyłącznie przedsiębiorstwo Oakshire Naturals, LP (USA) otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności.

Rozporządzenie weszło w życie 27 sierpnia 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32020R1163&from=EN 

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn