Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzeniem nr 2020/917 napar z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner jako tradycyjną żywności z państwa trzeciego
Tradycyjną żywność, którą zatwierdzono ww. rozporządzeniem stanowi napar z liści Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner (rodzina: Rubiaceae).
Tradycyjna żywność jest przygotowywana przez zmieszanie maksymalnie 20 g wysuszonych liści Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner z 1 litrem gorącej wody. Liście są usuwane, a napar poddaje się pasteryzacji (co najmniej 71 °C przez 15 sekund).
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/917 z dnia 1 lipca 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 weszło w życie 22 lipca 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.209.01.0010.01.POL&toc=OJ:L:2020:209:TOC
Przeczytaj także
Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 25 lutego 2020 r. stwierdził, że dla żywności zawierającej MOM z indyka, maltodekstynę oraz izolat białka sojowego użycie określenia „Kuchnia Staropolska” nie jest dopuszczalne.
Inspekcja Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała zestawienie jak będą wyglądać trzy etapy wprowadzenia procedur granicznych w relacjach Unii Europejskiej i Zjednoczonego Królestwa w 2021 r.
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.