Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.
Pierwszą zmianą wprowadzoną nowelizacją jest zwolnienie produktów, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia nr 1924/2006 z wymogu zawartości ekstraktu ogólnego.
Drugą zmianą jest dozwolenie na dodawanie soku cytrynowego lub zagęszczonego soku cytrynowego zamiast dodatków do żywności stosowanych w tym celu zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do konfitur i konfitur ekstra w celu regulacji ich kwasowości.
Rozporządzenie wejdzie w życie 7 sierpnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001284
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności 2020/C 199/01.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. wprowadziło zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/856 z dnia 9 czerwca 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla m.in. buraków, pomidorów oraz podrobów zwierzęcych.