Zmiana w rozporządzeniu ws. dżemów
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.
Pierwszą zmianą wprowadzoną nowelizacją jest zwolnienie produktów, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia nr 1924/2006 z wymogu zawartości ekstraktu ogólnego.
Drugą zmianą jest dozwolenie na dodawanie soku cytrynowego lub zagęszczonego soku cytrynowego zamiast dodatków do żywności stosowanych w tym celu zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do konfitur i konfitur ekstra w celu regulacji ich kwasowości.
Rozporządzenie wejdzie w życie 7 sierpnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001284
Przeczytaj także
- 
        
          
          20.07.2020
        
        Wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym
Czytaj więcejKomisja Europejska opublikowała wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności 2020/C 199/01.
 - 
        
          
          16.07.2020
        
        Zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b)
Czytaj więcejRozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. wprowadziło zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).
 - 
        
          
          02.07.2020
        
        Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla warzyw, owoców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Czytaj więcejRozporządzenie Komisji (UE) 2020/856 z dnia 9 czerwca 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla m.in. buraków, pomidorów oraz podrobów zwierzęcych.
 
  
  
  
      


        
