Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiana w rozporządzeniu ws. dżemów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Pierwszą zmianą wprowadzoną nowelizacją jest zwolnienie produktów, których nazwie towarzyszy oświadczenie żywieniowe „o obniżonej zawartości cukrów” lub inne oświadczenie żywieniowe o takim samym znaczeniu dla konsumenta w rozumieniu przepisów rozporządzenia nr 1924/2006 z wymogu zawartości ekstraktu ogólnego.

Drugą zmianą jest dozwolenie na dodawanie soku cytrynowego lub zagęszczonego soku cytrynowego zamiast dodatków do żywności stosowanych w tym celu zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do konfitur i konfitur ekstra w celu regulacji ich kwasowości.

Rozporządzenie wejdzie w życie 7 sierpnia 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001284

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn