Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla warzyw, owoców i produktów pochodzenia zwierzęcego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/856 z dnia 9 czerwca 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla m.in. buraków, pomidorów oraz podrobów zwierzęcych.

Rozporządzenie zmienia załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

W załączniku II określono zmiany NDP dotyczące cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, propamokarbu i piraklostrobiny. Zmiany NDP dotyczą m.in. czereśni, moreli, brzoskwiń, śliwek, pomarańczy, orzechów pekan, awokado, buraków, pomidorów, cebuli, czosnku, fasoli, grochu i mleka.

W załączniku III wprowadzono zmiany NDP odnoszące się do fluksapyroksadu, pyriofenonu, piryproksyfenu i spinetoramu. Zmiany NDP dotyczą m.in. truskawek, winogron, żurawiny, borówki, mango, papai, melonów, nasion bawełny, wątroby nerek i podrobów zwierzęcych.

Rozporządzanie będzie stosowane od dnia 9 lipca 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1593409084986&uri=CELEX:32020R0856.   

Wybierz obszar: Alert NDP

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn