Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/856 z dnia 9 czerwca 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla m.in. buraków, pomidorów oraz podrobów zwierzęcych.
Rozporządzenie zmienia załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
W załączniku II określono zmiany NDP dotyczące cyjanotraniliprolu, cyjazofamidu, cyprodynilu, fenpiroksymatu, fludioksonilu, imazalilu, izofetamidu, krezoksymu metylu, lufenuronu, mandipropamidu, propamokarbu i piraklostrobiny. Zmiany NDP dotyczą m.in. czereśni, moreli, brzoskwiń, śliwek, pomarańczy, orzechów pekan, awokado, buraków, pomidorów, cebuli, czosnku, fasoli, grochu i mleka.
W załączniku III wprowadzono zmiany NDP odnoszące się do fluksapyroksadu, pyriofenonu, piryproksyfenu i spinetoramu. Zmiany NDP dotyczą m.in. truskawek, winogron, żurawiny, borówki, mango, papai, melonów, nasion bawełny, wątroby nerek i podrobów zwierzęcych.
Rozporządzanie będzie stosowane od dnia 9 lipca 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1593409084986&uri=CELEX:32020R0856.
Przeczytaj także
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Polecane produkty