Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nowe brzmienie otrzymał § 2 zgodnie, z którym wojewódzkim inspektoratem kierować będzie wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, korzystając z pomocy zastępcy wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz kierowników i zastępców kierowników niektórych komórek organizacyjnych.
Zgodnie z § 3 rozporządzenia, w skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzić będzie wydział kontroli i wydział organizacyjno-administracyjny. Ponadto w wydziale kontroli będzie można wyodrębnić sekcję kontroli jakości handlowej, sekcję kontroli rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych, a także sekcję kontroli odrębnych. Skład wydziału organizacyjno-administracyjnego będzie obejmować sekcję księgowości, sekcję kadr, sekcję prawną oraz sekcję sprawozdawczości i ewidencji. Powyżej wymienionymi sekcjami będzie zarządzał kierownik wydziału, zastępca kierownika wydziału albo główny specjalista.
Dodatkowo w skład wojewódzkiego inspektoratu będą mogły wchodzić nie tylko samodzielne stanowiska pracy, ale także oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli będzie to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Oddziałem lub wydziałem wojewódzkiego inspektoratu będzie kierował kierownik tej komórki organizacyjnej przy pomocy zastępcy kierownika.
Rozporządzenie wejdzie w życie 11 lipca 2020 r.
Przeczytaj także
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Podpiwek kujawski z unijnym oznaczeniem ChOG. Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/635 z dnia 12 maja 2020 r. wpisała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG).
Polecane produkty