Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni
Rozporządzenie zmienia załączniki II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w kolumnsch dotyczących dimetoatu i ometoatu.
W kontekście nieprzedłużenia zatwierdzenia dimetoatu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej tej substancji czynnej. W oparciu o te ramy Urząd nie mógł wykluczyć ryzyka narażenia konsumentów na pozostałości dimetoatu, w odniesieniu do których nie można było wykluczyć potencjału genotoksycznego, oraz na jego główny metabolit ometoat, który został określony jako czynnik mutagenny in vivo.
NDP dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni ustanowiono na poziomie 0,01* (Granica oznaczalności).
Rozporządzenie będzie stosowane od 16 grudnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1591010150923&uri=CELEX:32020R0703
Przeczytaj także
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Podpiwek kujawski z unijnym oznaczeniem ChOG. Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/635 z dnia 12 maja 2020 r. wpisała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG).
Główny Inspektor Sanitarny opublikował Wytyczne przeciwepidemiczne dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2.
Polecane produkty