Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Główny Inspektor Sanitarny opublikował Wytyczne przeciwepidemiczne dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2.
Wytyczne dotyczą 4 obszarów:
- Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników.
- Zapewnienie bezpieczeństwa klientów.
- Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika.
- Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem.
Podstawa prawna wydania Wytycznych: art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Wytyczne dostępne na: https://gis.gov.pl/aktualnosci/wytyczne-przeciwepidemiczne-glownego-inspektora-sanitarnego-z-dnia-13-maja-2020-r-dla-funkcjonowania-gastronomii-w-trakcie-epidemii-sars-cov-2/
Przeczytaj także
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/484 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności.
Ukazał się interesujący wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 12 marca 2020 r. (II SA/Po 947/19) dotyczący zawieszenia zatwierdzenia zakładu produkcyjnego.
Opublikowano projekt rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów rozszerzającego uprawnienia dla inspekcji żywnościowych do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.
Polecane produkty