Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

ORZECZENIE - Zawieszenie zatwierdzenia zakładu produkcyjnego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ukazał się interesujący wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 12 marca 2020 r. (II SA/Po 947/19) dotyczący zawieszenia zatwierdzenia zakładu produkcyjnego.

Wyrokiem tym oddalona została skarga na decyzję zawieszającą zatwierdzenie zakładu produkcyjnego podjętą na podstawie uprzedniej kontroli. Podstawą do wydania ww. decyzji był szereg stwierdzonych naruszeń, np. niezgodności strukturalno - higieniczne, brak ochrony przed dostępem szkodników, brak wyników badań w zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych dla wyrobów gotowych oraz wymazów z powierzchni produkcyjnych, brak stosowania procedur systemu HACCP, brak możliwości śledzenia przychodu oraz rozchodu żywności, nieprawidłowe gospodarowanie ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego czy wprowadzanie żywności do obrotu bez etykiet. Dodatkowo, przeprowadzone badania mikrobiologiczne stwierdziły obecność bakterii Listeria monocytogenes.

Przedmiotowy wyrok WSA podtrzymuje zarówno zaskarżoną decyzję Organu, jak i dotychczasową linię orzeczniczą i wskazuje, że w przypadku, gdy kontrole przeprowadzane były prawidłowo (a więc kontrolowany „był podczas ich przeprowadzania obecny, podpisał protokoły kontroli, wpisując w miejscu uwag i zastrzeżeń - brak uwag”) wówczas „ustalenia ujęte w protokole kontroli stanowią podstawę do podjęcia dalszych czynności, w tym dokonania ocen, sporządzenia wniosków, zaleceń pokontrolnych, wydania decyzji i sporządzenia informacji dla jednostek nadrzędnych, oraz do powiadomienia właściwego organu w przypadku popełnienia przestępstwa lub wykroczenia.”.

Dodatkowo, WSA stwierdził, że: rodzaj zastosowanej sankcji nie wymaga uprzedniego wyczerpania wszystkich możliwych dolegliwości a uzasadnione jest celem podejmowanych przez organ działań w przypadku wykrycia niezgodności, którym jest zapewnienie, że podmiot zastosuje środki zaradcze.”. Możliwe jest więc stosowanie dolegliwej sankcji (w tym przypadku zawieszenia zatwierdzenia zakładu) bez wykorzystania uprzednio innych, mniej dolegliwych możliwości, jeśli przemawia za tym zakres naruszenia oraz prawdopodobieństwo osiągnięcia założonego celu.

www.food-law.pl 

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.