Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ukazał się interesujący wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 12 marca 2020 r. (II SA/Po 947/19) dotyczący zawieszenia zatwierdzenia zakładu produkcyjnego.
Wyrokiem tym oddalona została skarga na decyzję zawieszającą zatwierdzenie zakładu produkcyjnego podjętą na podstawie uprzedniej kontroli. Podstawą do wydania ww. decyzji był szereg stwierdzonych naruszeń, np. niezgodności strukturalno - higieniczne, brak ochrony przed dostępem szkodników, brak wyników badań w zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych dla wyrobów gotowych oraz wymazów z powierzchni produkcyjnych, brak stosowania procedur systemu HACCP, brak możliwości śledzenia przychodu oraz rozchodu żywności, nieprawidłowe gospodarowanie ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego czy wprowadzanie żywności do obrotu bez etykiet. Dodatkowo, przeprowadzone badania mikrobiologiczne stwierdziły obecność bakterii Listeria monocytogenes.
Przedmiotowy wyrok WSA podtrzymuje zarówno zaskarżoną decyzję Organu, jak i dotychczasową linię orzeczniczą i wskazuje, że w przypadku, gdy kontrole przeprowadzane były prawidłowo (a więc kontrolowany „był podczas ich przeprowadzania obecny, podpisał protokoły kontroli, wpisując w miejscu uwag i zastrzeżeń - brak uwag”) wówczas „ustalenia ujęte w protokole kontroli stanowią podstawę do podjęcia dalszych czynności, w tym dokonania ocen, sporządzenia wniosków, zaleceń pokontrolnych, wydania decyzji i sporządzenia informacji dla jednostek nadrzędnych, oraz do powiadomienia właściwego organu w przypadku popełnienia przestępstwa lub wykroczenia.”.
Dodatkowo, WSA stwierdził, że: „rodzaj zastosowanej sankcji nie wymaga uprzedniego wyczerpania wszystkich możliwych dolegliwości a uzasadnione jest celem podejmowanych przez organ działań w przypadku wykrycia niezgodności, którym jest zapewnienie, że podmiot zastosuje środki zaradcze.”. Możliwe jest więc stosowanie dolegliwej sankcji (w tym przypadku zawieszenia zatwierdzenia zakładu) bez wykorzystania uprzednio innych, mniej dolegliwych możliwości, jeśli przemawia za tym zakres naruszenia oraz prawdopodobieństwo osiągnięcia założonego celu.
Przeczytaj także
Opublikowano projekt rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów rozszerzającego uprawnienia dla inspekcji żywnościowych do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.
Opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/500 z dnia 6 kwietnia 2020 r. zezwaliła na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności.