Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano projekt rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów rozszerzającego uprawnienia dla inspekcji żywnościowych do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.
Projekt zakłada m.in. nadanie wojewódzkim inspektorom jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz pracownicom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego na podstawie:
Nowelizacja rozporządzenia ma wejść w życie 1 lipca 2020 r.
Pełny tekst projektu: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12332960/katalog/12682235#12682235
Przeczytaj także
Opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/500 z dnia 6 kwietnia 2020 r. zezwaliła na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności.
18 kwietnia br. zaczęło być stosowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/515 z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie wzajemnego uznawania towarów zgodnie z prawem wprowadzonych do obrotu w innym państwie członkowskim oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 764/2008.