Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/500 z dnia 6 kwietnia 2020 r. zezwaliła na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonych nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku jako nowej żywności.
Częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia, włącza się do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470).
Nowa żywność to częściowo odtłuszczone nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w proszku, otrzymywane przez wyciskanie i mielenie całych nasion Salvia hispanica L.
Określono warunki stosowania nowej żywności jako proszek o wysokiej zawartości białka oraz jako proszek o wysokiej zawartości włókna m.in. dla wyrobów cukierniczych, soków i nektarów owocowych oraz suplementów diety z wyłączeniem suplementów dla niemowląt i małych dzieci.
Rozporządzenie weszło w życie 28 kwietnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1587018355649&uri=CELEX:32020R0500.
Przeczytaj także
18 kwietnia br. zaczęło być stosowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/515 z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie wzajemnego uznawania towarów zgodnie z prawem wprowadzonych do obrotu w innym państwie członkowskim oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 764/2008.
Przyjęto nową ustawę z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami, która zastąpiła ustawę z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin. Co się zmieniło?
Opublikowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 14 stycznia 2020 r. (II SA/Bd 984/19) dotyczy zakazu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych z powodu obecności dodatków, które nie są dopuszczone do stosowania w danej kategorii żywności.