Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Orzeczenie ws kiełbasy białej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowany wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 14 stycznia 2020 r. (II SA/Bd 984/19) dotyczy zakazu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych z powodu obecności dodatków, które nie są dopuszczone do stosowania w danej kategorii żywności. Znajdziemy w nim także ciekawe rozważania na temat produktu: „kiełbasa biała”.

Wyrok ten utrzymuje w mocy decyzję zakazującą wprowadzania do obrotu „mięsa mielonego garmażeryjnego wieprzowego z łopatki” oraz „kiełbasy białej” z powodu obecności dodatków, które nie są dopuszczone do stosowania dla kategorii surowy wyrób mięsny w rozumieniu rozporządzenia (WE) 853/2004.

Przedmiotowa sprawa dotyczy sytuacji, w której Strona pomimo prawomocnych wyroków WSA w Bydgoszczy, które jednoznacznie rozstrzygają kwalifikację "kiełbasy białej" oraz "mielonego garmażeryjnego wieprzowego z łopatki" do grupy surowych wyrobów mięsnych, nadal produkuje je w sposób niezgodny z przepisami prawa, wprowadzając jednocześnie konsumenta w błąd.

W omawianym wyroku WSA uznano, że „zgodnie z art. 153 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi […], ocena prawna i wskazania co do dalszego postępowania wyrażone w orzeczeniu sądu wiążą w sprawie organy, których działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania było przedmiotem zaskarżenia, a także sądy, chyba że przepisy prawa uległy zmianie. Zatem niewątpliwie Sąd był związany poglądami wyrażonymi w wyrokach tut. Sądu wydanych w sprawach II SA/Bd 1274/16 i II SA/Bd 578/18.”. A zatem kwalifikacja przedmiotowych produktów do konkretnej kategorii została przesądzona w poprzednich wyrokach, z zastrzeżeniem, że ustalenie to może stać się nieaktualne w przypadku zmiany technologii produkcji.

W odniesieniu do „kiełbasy białej” wskazano także, że: „nie może budzić wątpliwości, że kiełbasa surowa biała jest tradycyjnym polskim produktem, której owa surowość mięsa jest charakterystycznym dla tego produktu elementem. Dopuszczenie do stosowania tego rodzaju wyrobu azotynów jako środka konserwującego (peklującego) nie świadczy o przetworzeniu i nadal jest to surowy wyrób mięsny. Tym samym oczywiste z punktu widzenia zasad ochrony i uczciwej konkurencji oraz etykietowania produktów byłoby używanie określenia "kiełbasa surowa biała", jak również niejako skróconej wersji "kiełbasa biała" wyłącznie do takiego konkretnego rodzaju żywności”.

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.