Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ustalono nowy maksymalny poziom kwasu cytrynowego (E330) w czekoladzie mlecznej na poziomie 10 000 mg/kg.
Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas cytrynowy (E 330) jest dozwolonym dodatkiem do żywności w kategorii żywności 05.1 „Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE” na maksymalnym poziomie 5 000 mg/kg.
Nowe, dozwolone limity kwasu cytrynowego jako dodatku stosowanego w czekoladzie mlecznej zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/351 z dnia 28 lutego 2020 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu cytrynowego (E 330) w wyrobach kakaowych i czekoladowych.
Rozporządzenie jest stosowane od 24 marca br.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32020R0351
Przeczytaj także
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/192 z dnia 12 lutego 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu dla szeregu określonych produktów oraz na ich powierzchni.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego (nowa żywność).
Wyrok Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie wydał bardzo ciekawy wyrok z dnia 15 stycznia 2020 r. (III SA/Kr 1196/19) w sprawie nieprawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (zastosowanie wizerunku owoców).