Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w dodatkach do czekolady mlecznej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ustalono nowy maksymalny poziom kwasu cytrynowego (E330) w czekoladzie mlecznej na poziomie 10 000 mg/kg.

Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas cytrynowy (E 330) jest dozwolonym dodatkiem do żywności w kategorii żywności 05.1 „Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE” na maksymalnym poziomie 5 000 mg/kg.

Nowe, dozwolone limity kwasu cytrynowego jako dodatku stosowanego w czekoladzie mlecznej zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/351 z dnia 28 lutego 2020 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu cytrynowego (E 330) w wyrobach kakaowych i czekoladowych.

Rozporządzenie jest stosowane od 24 marca br.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32020R0351

www.food-law.pl 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn