Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/192 z dnia 12 lutego 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu dla szeregu określonych produktów oraz na ich powierzchni.
Rozporządzenie zmienia załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
Dokonano zmian NDP w odniesieniu m.in. do owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów, wątroby, czosnku, szalotki, sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, ziół, kwiatów jadalnych, grochu, siemienia lnianego, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, jęczmienia, owsa zwyczajnego, ryżu siewnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, ziaren kawy, naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół oraz korzeni, przypraw, korzeni buraka cukrowego.
Rozporządzenie będzie stosowane od dnia 4 września 2020 r.
W odniesieniu do substancji czynnej prochloraz we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni z wyjątkiem owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów i wątroby bydła rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub wwiezione do Unii przed dniem 4 września 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1583827362856&uri=CELEX:32020R0192.
Przeczytaj także
-
19.03.2020
Nowa żywność – Theobroma Cacao L
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego (nowa żywność).
-
12.03.2020
Orzeczenie w sprawie zastosowania wizerunku owoców
Wyrok Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie wydał bardzo ciekawy wyrok z dnia 15 stycznia 2020 r. (III SA/Kr 1196/19) w sprawie nieprawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (zastosowanie wizerunku owoców).
-
09.03.2020
Nowe maksymalne dawki w suplementach diety
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy E i K, chromu, boru, fluoru oraz fosforu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.