Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/192 z dnia 12 lutego 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu dla szeregu określonych produktów oraz na ich powierzchni.

Rozporządzenie zmienia załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

Dokonano zmian NDP w odniesieniu m.in. do owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów, wątroby, czosnku, szalotki, sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, ziół, kwiatów jadalnych, grochu, siemienia lnianego, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, jęczmienia, owsa zwyczajnego, ryżu siewnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, ziaren kawy, naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół oraz korzeni, przypraw, korzeni buraka cukrowego.

Rozporządzenie będzie stosowane od dnia 4 września 2020 r.

W odniesieniu do substancji czynnej prochloraz we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni z wyjątkiem owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów i wątroby bydła rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub wwiezione do Unii przed dniem 4 września 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1583827362856&uri=CELEX:32020R0192.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn