Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy E i K, chromu, boru, fluoru oraz fosforu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. Poniżej zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.
Zgodnie z uchwałą nr 1/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Zgodnie z uchwałą nr 2/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Zgodnie z uchwałą nr 3/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Zgodnie z uchwałą nr 4/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Zgodnie z uchwałą nr 5/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Zgodnie z uchwałą nr 6/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:
Przeczytaj także
Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.
Nowa ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2020 poz. 285) wprowadza pierwsze od kilku lat duże zmiany w organizacji i kompetencjach inspekcji kontrolujących żywność.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował podsumowanie z kontroli oznakowania pochodzenia warzyw i owoców za 2019 rok. Podczas kontroli zakwestionowano 25% produktów. Duże zmiany w tym zakresie czekają przedsiębiorców od 1 lipca br.