Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe maksymalne dawki w suplementach diety

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy E i K, chromu, boru, fluoru oraz fosforu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. Poniżej zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.

  1. Witamina E

Zgodnie z uchwałą nr 1/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

  1. Witamina K

Zgodnie z uchwałą nr 2/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

  • Określa się maksymalną ilość witaminy K w zalecanej dziennej porcji suplementach diety na poziomie 200 µg.
  • Tak określona dawka dotyczy suplementów diety dedykowanych osobom dorosłym.
  • W oznakowaniu suplementów diety, w skład których wchodzi witamina K rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: "Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol).”
  • Pełny tekst uchwały z uzasadnieniem dostępny na: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/Uchwa%c5%82a-nr-2-2020-Witamina-K.pdf
  1. Bor

Zgodnie z uchwałą nr 3/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

  1. Chrom

Zgodnie z uchwałą nr 4/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

  1. Fluor

Zgodnie z uchwałą nr 5/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

  1. Fosfor

Zgodnie z uchwałą nr 6/2020 z dnia 7 lutego 2020 r.:

www.food-law.pl 

Wybierz temat: Suplementy diety

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.