Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.
Zgodnie z częścią 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas sorbowy (E 200) jest już dozwolonym dodatkiem do żywności w preparatach barwnikowych na maksymalnym poziomie 1 500 mg/kg w preparacie, pojedynczo lub łącznie z sorbinianem potasu (E 202), kwasem benzoesowym (E 210), benzoesanem sodu (E 211) i benzoesanem potasu (E 212) oraz na maksymalnym poziomie 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas.
W dniu 27 kwietnia 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wyższego maksymalnego poziomu kwasu sorbowego (E 200), wynoszącego 2 500 mg/kg, w płynnych preparatach barwnikowych do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj.
Komisja Europejska zatwierdziła ww. wniosek i zmieniła cz. 2 załącznik III do rozporządzenia nr 1333/2008. Po pozycjach dotyczących dodatków do żywności „E 200–202 Kwas sorbowy – sorbinian potasu”, „E 210 Kwas benzoesowy”, „E 211 Benzoesan sodu” i „E 212 Benzoesan potasu” dodano pozycję „E 200 / Kwas sorbowy / 2 500 mg/kg w preparacie / Płynne preparaty barwnikowe do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj”.
Nowe wyższe limity zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/268 z dnia 26 lutego 2020 r. zmieniającym załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj.
Rozporządzenie ma wejść 18 marca br.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R0268&from=EN
Przeczytaj także
Nowa ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2020 poz. 285) wprowadza pierwsze od kilku lat duże zmiany w organizacji i kompetencjach inspekcji kontrolujących żywność.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów opublikował podsumowanie z kontroli oznakowania pochodzenia warzyw i owoców za 2019 rok. Podczas kontroli zakwestionowano 25% produktów. Duże zmiany w tym zakresie czekają przedsiębiorców od 1 lipca br.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikował projekt rozporządzenia uchylającego rozporządzenie w sprawie wykazu międzynarodowych organów kontroli i nadzoru uprawnionych do wystawiania dokumentów potwierdzających przywóz towarów rolno-spożywczych do krajów trzecich.