Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w barwnikach do pisanek

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.

Zgodnie z częścią 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas sorbowy (E 200) jest już dozwolonym dodatkiem do żywności w preparatach barwnikowych na maksymalnym poziomie 1 500 mg/kg w preparacie, pojedynczo lub łącznie z sorbinianem potasu (E 202), kwasem benzoesowym (E 210), benzoesanem sodu (E 211) i benzoesanem potasu (E 212) oraz na maksymalnym poziomie 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas.

W dniu 27 kwietnia 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wyższego maksymalnego poziomu kwasu sorbowego (E 200), wynoszącego 2 500 mg/kg, w płynnych preparatach barwnikowych do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj.

Komisja Europejska zatwierdziła ww. wniosek i zmieniła cz. 2 załącznik III do rozporządzenia nr 1333/2008. Po pozycjach dotyczących dodatków do żywności „E 200–202 Kwas sorbowy – sorbinian potasu”, „E 210 Kwas benzoesowy”, „E 211 Benzoesan sodu” i „E 212 Benzoesan potasu” dodano pozycję „E 200 / Kwas sorbowy / 2 500 mg/kg w preparacie / Płynne preparaty barwnikowe do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj”.

Nowe wyższe limity zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/268 z dnia 26 lutego 2020 r. zmieniającym załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj.

Rozporządzenie ma wejść 18 marca br.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R0268&from=EN

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.