Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w barwnikach do pisanek

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.

Zgodnie z częścią 2 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 kwas sorbowy (E 200) jest już dozwolonym dodatkiem do żywności w preparatach barwnikowych na maksymalnym poziomie 1 500 mg/kg w preparacie, pojedynczo lub łącznie z sorbinianem potasu (E 202), kwasem benzoesowym (E 210), benzoesanem sodu (E 211) i benzoesanem potasu (E 212) oraz na maksymalnym poziomie 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas.

W dniu 27 kwietnia 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wyższego maksymalnego poziomu kwasu sorbowego (E 200), wynoszącego 2 500 mg/kg, w płynnych preparatach barwnikowych do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj.

Komisja Europejska zatwierdziła ww. wniosek i zmieniła cz. 2 załącznik III do rozporządzenia nr 1333/2008. Po pozycjach dotyczących dodatków do żywności „E 200–202 Kwas sorbowy – sorbinian potasu”, „E 210 Kwas benzoesowy”, „E 211 Benzoesan sodu” i „E 212 Benzoesan potasu” dodano pozycję „E 200 / Kwas sorbowy / 2 500 mg/kg w preparacie / Płynne preparaty barwnikowe do sprzedaży konsumentowi końcowemu do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj”.

Nowe wyższe limity zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/268 z dnia 26 lutego 2020 r. zmieniającym załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania kwasu sorbowego (E 200) w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj.

Rozporządzenie ma wejść 18 marca br.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R0268&from=EN

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn