Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność – Theobroma Cacao L

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego (nowa żywność).

Tradycyjną żywnością jest miąższ owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.), który jest »wodnistą, śluzowatą i kwaśną substancją, w której osadzone są ziarna«. Miąższ owoców kakaowca uzyskuje się poprzez rozłupanie owoców oraz oddzielenie łusek i ziaren; miąższ jest następnie pasteryzowany i mrożony. Sok z miąższu kakaowca właściwego lub zagęszczony sok z miąższu kakaowca właściwego są produkowane po przetworzeniu (obróbka enzymatyczna, pasteryzacja, filtracja i zagęszczanie).

Dane przedstawione przez wnioskodawców wskazują na historię bezpiecznego stosowania miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. jako żywności w Brazylii.

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »miąższ kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, »sok z miąższu kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)« lub »zagęszczony sok z miąższu kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, w zależności od stosowanej postaci.”

Nie określono warunków stosowania nowej żywności.

Rozporządzenie weszło w życie 8 marca 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1583827192247&uri=CELEX:32020R0206

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn