Nowa żywność – Theobroma Cacao L
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego (nowa żywność).
Tradycyjną żywnością jest miąższ owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.), który jest »wodnistą, śluzowatą i kwaśną substancją, w której osadzone są ziarna«. Miąższ owoców kakaowca uzyskuje się poprzez rozłupanie owoców oraz oddzielenie łusek i ziaren; miąższ jest następnie pasteryzowany i mrożony. Sok z miąższu kakaowca właściwego lub zagęszczony sok z miąższu kakaowca właściwego są produkowane po przetworzeniu (obróbka enzymatyczna, pasteryzacja, filtracja i zagęszczanie).
Dane przedstawione przez wnioskodawców wskazują na historię bezpiecznego stosowania miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. jako żywności w Brazylii.
Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »miąższ kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, »sok z miąższu kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)« lub »zagęszczony sok z miąższu kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, w zależności od stosowanej postaci.”
Nie określono warunków stosowania nowej żywności.
Rozporządzenie weszło w życie 8 marca 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1583827192247&uri=CELEX:32020R0206
Przeczytaj także
-
12.03.2020
Orzeczenie w sprawie zastosowania wizerunku owoców
Wyrok Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie wydał bardzo ciekawy wyrok z dnia 15 stycznia 2020 r. (III SA/Kr 1196/19) w sprawie nieprawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (zastosowanie wizerunku owoców).
-
09.03.2020
Nowe maksymalne dawki w suplementach diety
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy E i K, chromu, boru, fluoru oraz fosforu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
-
05.03.2020
Zmiany w barwnikach do pisanek
Kwas sorbowy (E 200) został zatwierdzony jako dodatek do żywności w płynnych preparatach barwnikowych do dekoracyjnego barwienia jaj w wyższym niż dotychczasowym poziomie.