Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Polisorbat 65 (E436) został dopuszczony do stosowania jako substancja przeciwpieniąca w napojach gazowanych.
Zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65) (E 436) jest obecnie dopuszczony do stosowania jako dodatek do żywności w grupie "polisorbaty" (E 432-436) w wielu różnych rodzajach żywności na maksymalnych poziomach wynoszących od 500 do 10 000 mg/kg oraz quantum satis w suplementach diety.
Zmiany, dotyczące polisorbatów, zostały zatwierdzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/356 z dnia 4 marca 2020 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polisorbatów (E 432-436) w napojach gazowanych.
Rozporządzenie jest stosowane od 25 marca br.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1584972015513&uri=CELEX:32020R0356
Przeczytaj także
Ustalono nowy maksymalny poziom kwasu cytrynowego (E330) w czekoladzie mlecznej na poziomie 10 000 mg/kg.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/192 z dnia 12 lutego 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości prochlorazu dla szeregu określonych produktów oraz na ich powierzchni.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego (nowa żywność).
Polecane produkty