Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

NOWA ŻYWNOŚĆ - Lakto-N-tetraoza („LNT”)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/484 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności.

Lakto-N-tetraozę uzyskaną w drodze fermentacji mikrobiologicznej z zastosowaniem zmodyfikowanego genetycznie szczepu Escherichia coli K12 DH1 włącza się do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470).

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „lakto-N-tetraoza”.

Etykiety suplementów diety zawierających lakto-N-tetraozę muszą być opatrzone oświadczeniem, że przedmiotowe suplementy diety nie powinny być stosowane, jeżeli tego samego dnia spożywa się mleko ludzkie lub inną żywność z dodatkiem lakto-N-tetraozy.

Określono warunki stosowania nowej żywności m.in. dla pasteryzowanych i sterylizowanych przetworów mlecznych, batonów zbożowych, preparatów do początkowego żywienia niemowląt, suplementów diety oraz napojów.

Rozporządzenie weszło w życie 23 kwietnia 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1587018355649&uri=CELEX:32020R0484

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn