Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/484 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności.
Lakto-N-tetraozę uzyskaną w drodze fermentacji mikrobiologicznej z zastosowaniem zmodyfikowanego genetycznie szczepu Escherichia coli K12 DH1 włącza się do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470).
Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako „lakto-N-tetraoza”.
Etykiety suplementów diety zawierających lakto-N-tetraozę muszą być opatrzone oświadczeniem, że przedmiotowe suplementy diety nie powinny być stosowane, jeżeli tego samego dnia spożywa się mleko ludzkie lub inną żywność z dodatkiem lakto-N-tetraozy.
Określono warunki stosowania nowej żywności m.in. dla pasteryzowanych i sterylizowanych przetworów mlecznych, batonów zbożowych, preparatów do początkowego żywienia niemowląt, suplementów diety oraz napojów.
Rozporządzenie weszło w życie 23 kwietnia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1587018355649&uri=CELEX:32020R0484
Przeczytaj także
Ukazał się interesujący wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 12 marca 2020 r. (II SA/Po 947/19) dotyczący zawieszenia zatwierdzenia zakładu produkcyjnego.
Opublikowano projekt rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów rozszerzającego uprawnienia dla inspekcji żywnościowych do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.
Opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.