Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podpiwek kujawski z unijnym oznaczeniem ChOG
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/635 z dnia 12 maja 2020 r. wpisała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Podpiwek kujawski” (ChOG).
Nazwa „podpiwek kujawski” określa produkt należący do klasy 1.8 „Inne produkty” wymienione w załączniku I do Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej (przyprawy itd.) Podpiwek kujawski to gazowany, fermentowany, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, wprowadzany do obrotu w dwóch formach: gotowego napoju gazowanego oraz mieszanki suszu, służącej do przygotowywania napoju w warunkach domowych.
Rozporządzenie wejdzie w życie 1 czerwca 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1589804675524&uri=CELEX:32020R0635
Przeczytaj także
Główny Inspektor Sanitarny opublikował Wytyczne przeciwepidemiczne dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/484 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności.
Ukazał się interesujący wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 12 marca 2020 r. (II SA/Po 947/19) dotyczący zawieszenia zatwierdzenia zakładu produkcyjnego.