Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. wprowadziło zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).

Rozporządzenie zmienia załączniki II i III do rozporządzenia nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia nr 231/2012.

Do dnia 2 stycznia 2021 r. dodatek do żywności annato, biksyna, norbiksyna (E 160b) może być nadal wprowadzany do obrotu jako taki zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r.

Do dnia 2 stycznia 2021 r. żywność zawierająca annato, biksynę, norbiksynę (E 160b), które są wytwarzane i oznakowane zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r., może być nadal wprowadzana do obrotu. Po tej dacie wspomniana żywność może pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.

Rozporządzanie weszło w życie 2 lipca 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?qid=1592554149396&uri=CELEX:32020R0771

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn