Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Oto pięć MEGATRENDÓW związanych z przemysłem spożywczym i NPD, które w istotny sposób wpłyną na światową branżę napojową w 2020/21 r.
TREND 5: Cukier na cenzurowanym
Postrzeganie cukru zmienia się wraz ze wzrostem popytu konsumentów na zdrowe produkty. W ciągu ostatnich 10 lat kraje europejskie, w tym Wielka Brytania, Finlandia, Węgry i Francja wprowadziły podatek cukrowy od napojów bezalkoholowych. W Polsce podatek cukrowy ma obowiązywać od początku 2021 roku.
Według nowych badań przeprowadzonych przez Nuffield Department of Population Health (NDPH) ilość cukru sprzedawanego w napojach bezalkoholowych w Wielkiej Brytanii spadła o 29% w latach 2015-2018. To odejście od cukru, ponieważ konsumenci poszukują więcej opcji odżywczych, doprowadziło do zapotrzebowania na innowacje na rynku napojów o niskiej zawartości cukru i bez cukru, przy jednoczesnym zachowaniu smaku.
Firma Naked Juice, należąca do PepsiCo, wprowadziła na rynek w Wielkiej Brytanii linię smoothie o niższej zawartości cukru w odpowiedzi na zapotrzebowanie na napoje o obniżonej kaloryczności.
Naked Lean jest dostępny w trzech smakach: arbuzowo-malinowym, kiwi – ogórek oraz brzoskwiniowo-imbirowym. Bez dodatku cukru i konserwantów oraz źródło witaminy C, każdy wariant smoothie dostarcza 42 kcal lub mniej w porcji 150 ml.
W kategorii alkoholi również wiele się dzieje jeśli chodzi o redukcję dodatku cukru.
Greenall's Gin, należący do Quintessential Brands, poszerzył gamę ginów bez dodatku cukru, wprowadzając na rynek w Wielkiej Brytanii nowy produkt o smaku pomarańczy i figi, tym samym wykorzystując rosnącą popularność ginów o smaku pomarańczowym.
Owocowe, cytrusowe aromaty czerwonej pomarańczy i słodycz figi dobrze równoważą się z goryczką ginu.
Przeczytaj także
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią cyklu "Okiem eksperta" poświęconą trendom smakowym w branży napojowej. Tym razem ekspert Robert Rzewuski-Wieprzkowicz skupił się na dodatkach funkcjonalnych.
W związku z dużym zainteresowaniem Państwa artykułem nt „Trendów smakowych”w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.