Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - dodatki funkcjonalne

Kategoria: Składniki Żywności

W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.

Oto pięć MEGATRENDÓW związanych z przemysłem spożywczym i NPD, które w istotny sposób wpłyną na światową branżę napojową w 2020/21 r.

 

  1. Ekstrakty botaniczne – wyższy poziom smaku
  2. Dodatki funkcjonalne – moda na CBD
  3. "Napoje roślinne" – silny wzrost kategorii plant based (np. Napój owsiany, migdałowy) 
  4. Wrażenia smakowe – smak i zapach to już za mało
  5. Cukier na cenzurowanym – jak nowy podatek wpłynął na rynek w innych krajach

 

TREND 2: Dodatki funkcjonalne


 

W czasie pandemii konsumenci kierują się troską o zdrowie swoje i najbliższych, dlatego też chętniej skłaniają się ku produktom pozwalającym zaspokoić takie potrzeby. Wybór produktów funkcjonalnych stał się ważną częścią innowacji w obszarze napojów w 2020 roku.

Ekstrakty roślinne nie tylko poprawiają smak napoju, ale często mają właściwości, które mogą leczyć różne dolegliwości. CBD to jeden z najbardziej znaczących trendów ostatnich innowacji w dziedzinie napojów funkcjonalnych.

Firma Calm Drinks zadebiutował w maju swoim multiwitaminowym napojem zawierającym CBD, w odpowiedzi na zapotrzebowania klientów skoncentrowanych na zdrowiu wywołanym epidemią Covid-19 na świecie. Napój, który został opracowany w celu wzmocnienia układu odpornościowego, jest wzbogacony 14 witaminami i minerałami oraz zawiera 10 mg CBD.

Londyńska firma Trip rozszerzyła portfolio swoich produktów o napój z dodatkiem ekstraktu CBD o smaku cytrynowo bazyliowym zawierającym 15 mg CBD, bez dodatku cukru oraz glutenu. Dotychczas firma dostarcza swoim klientom napoje o smaku kwiatu czarnego bzu z miętą, a także brzoskwini z imbirem. Wszystkie napoje firmy Trip zawierają ponadto wyciąg z żeńszenia oraz l-teaninę i rumianek.

W miarę trwania pandemii Covid-19 oczekuje się, że produkty wielofunkcyjne zwiększą możliwości rynkowe napojów w dalszej części 2020 roku.

Źródło: „The world of Food Ingredients”, Mintel, Innova Market 

ZAPISZ SIĘ NA: Warsztaty smakowe - trendy w branży napojowej - degustacja wybranych produktów

 

W kolejnym artykule: "Napoje roślinne" – silny wzrost kategorii plant based (np. Napój owsiany, migdałowy) 

W poprzednim artykule: Ekstrakty botaniczne – wyższy poziom smaku

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe

Autor: Robert Rzewuski-Wieprzkowicz

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn