Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Oto pięć MEGATRENDÓW związanych z przemysłem spożywczym i NPD, które w istotny sposób wpłyną na światową branżę napojową w 2020/21 r.
TREND 2: Dodatki funkcjonalne
W czasie pandemii konsumenci kierują się troską o zdrowie swoje i najbliższych, dlatego też chętniej skłaniają się ku produktom pozwalającym zaspokoić takie potrzeby. Wybór produktów funkcjonalnych stał się ważną częścią innowacji w obszarze napojów w 2020 roku.
Ekstrakty roślinne nie tylko poprawiają smak napoju, ale często mają właściwości, które mogą leczyć różne dolegliwości. CBD to jeden z najbardziej znaczących trendów ostatnich innowacji w dziedzinie napojów funkcjonalnych.
Firma Calm Drinks zadebiutował w maju swoim multiwitaminowym napojem zawierającym CBD, w odpowiedzi na zapotrzebowania klientów skoncentrowanych na zdrowiu wywołanym epidemią Covid-19 na świecie. Napój, który został opracowany w celu wzmocnienia układu odpornościowego, jest wzbogacony 14 witaminami i minerałami oraz zawiera 10 mg CBD.
Londyńska firma Trip rozszerzyła portfolio swoich produktów o napój z dodatkiem ekstraktu CBD o smaku cytrynowo bazyliowym zawierającym 15 mg CBD, bez dodatku cukru oraz glutenu. Dotychczas firma dostarcza swoim klientom napoje o smaku kwiatu czarnego bzu z miętą, a także brzoskwini z imbirem. Wszystkie napoje firmy Trip zawierają ponadto wyciąg z żeńszenia oraz l-teaninę i rumianek.
W miarę trwania pandemii Covid-19 oczekuje się, że produkty wielofunkcyjne zwiększą możliwości rynkowe napojów w dalszej części 2020 roku.
Źródło: „The world of Food Ingredients”, Mintel, Innova Market
W kolejnym artykule: "Napoje roślinne" – silny wzrost kategorii plant based (np. Napój owsiany, migdałowy)
W poprzednim artykule: Ekstrakty botaniczne – wyższy poziom smaku
Przeczytaj także
W związku z dużym zainteresowaniem Państwa artykułem nt „Trendów smakowych”w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.