Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dyskusja na temat bezpieczeństwa aspartamu po publikacji kontrowersyjnego badania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Opublikowane niedawno wyniki badania na zwierzętach po raz kolejny wzbudziły ożywioną dyskusję na temat szkodliwości (lub jej braku) popularnej substancji słodzącej – aspartamu. Głos w tej sprawie zabrało Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA).

Nasilenie zachowań lękowych

Kontrowersyjne badanie przeprowadzone zostało przez zespół dr Sary Jones i prof. Pradeepa Bihidego z Uniwersytetu Stanu Floryda (FSU) w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy zaobserwowali, że spożycie aspartamu – sztucznej substancji słodzącej obecnej w tysiącach produktów na całym świecie – skutkowało nasileniem zachowań lękowych u myszy. Publikacja ukazała się w październiku 2022 r. na łamach prestiżowego czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences.

ISA zabiera głos

Do rezultatów badania odniosła się ISA, międzynarodowa organizacja non-profit o charakterze naukowym, która zrzesza wielu producentów niskokalorycznych substancji słodzących. W oficjalnym komunikacie ISA podkreśliła, że doświadczenia naukowców z FSU przeprowadzone zostały na zwierzętach, a nie na ludziach. Eksperci stowarzyszenia zwrócili również uwagę, że aspartam został dopuszczony jako dodatek do żywności (E951) po szczegółowej analizie potencjalnego ryzyka i zyskał akceptację wiodących międzynarodowych instytucji, takich jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO),  Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).

Pozytywna ocena EFSA

W swoim komunikacie ISA przypomniała również, że w 2013 r. EFSA przeprowadziła najdokładniejszą do tej pory ocenę bezpieczeństwa aspartamu w kontekście jego wpływu na człowieka. W oparciu o wszystkie dostępne dowody naukowe, w tym dane dotyczące potencjalnej toksyczności i genotoksyczności, eksperci EFSA stwierdzili, że spożycie aspartamu przez ludzi nie jest groźne dla zdrowia.

Źródła:

  1. https://www.sweeteners.org/aspartame-is-safe-to-consume/
  2. https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2213120119
  3. https://noticiasdelaciencia.com/art/45680/la-polemica-desatada-por-un-estudio-sobre-efectos-del-aspartamo-en-ratones?fbclid=IwAR2dqHzTUnH6dGolbE6VIqDZGZ9QLDL56ttKgUqnEo8p0R3iSFn2JhxlESY

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.