Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia EFSA w sprawie ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E466) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16 tyg. życia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W dniu 31 maja 2017 r. EFSA opublikowała wytyczne dotyczące oceny ryzyka związanego z substancjami obecnymi w żywności przeznaczonej dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia, umożliwiając w ten sposób EFSA ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności stosowanych w żywności dla niemowląt poniżej tego wieku. W wytycznych wybrano wiek do 16 tygodnia życia, ponieważ niemowlęta do tego wieku narażone są na żywienie mieszanką jako jedyne źródło pożywienia, ponieważ dokarmianie uzupełniające nie powinno być wcześniej wprowadzane.

W następstwie powyższego niniejsza opinia odnosi się do luk w danych stwierdzonych wcześniej podczas ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E 466) jako dodatku do żywności i jej bezpieczeństwa w specjalnej subpopulacji niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni.

Następnie opublikowano specjalne zaproszenie do składania danych umożliwiające wszystkim zainteresowanym podmiotom gospodarczym dostarczenie wymaganych informacji w celu przeprowadzenia oceny i potwierdzenia, że ​​dodatek występuje w kategoriach żywności 13.1.5.1 (Dietetyczna żywność dla niemowląt i specjalnego przeznaczenia medycznego i specjalnych preparatów dla niemowląt).

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 sól sodowa karboksymetylocelulozy (E 466) jest częściową solą sodową eteru karboksymetylowego celulozy, celulozy otrzymywanej bezpośrednio ze szczepów włóknistego materiału roślinnego. Celuloza jest liniowym homopolimerem składającym się z powtarzających się jednostek β- d -glukopiranozylowych połączonych wiązaniami (1,4)glikozydowymi. Sól sodowa karboksymetylocelulozy zawiera podstawione jednostki β-D-glukopiranozylu o następującym wzorze ogólnym: C67O2(OR1)(OR2)(OR3), gdzie każdy z R1 , R2 , R3 może oznaczać jeden z następujących: -H; -CH2COONa;_-CH2 COOH. Karboksymetyloceluloza sodowa jest powszechnie stosowana jako dodatek do żywności ze względu na swoje właściwości emulgujące, stabilizujące i zagęszczające.

Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) jest dodatkiem dopuszczonym do dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalnych preparatów dla niemowląt (kategoria 13.1.5.1) oraz do dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci zgodnie z dyrektywą z 1999 r. (kategoria 13.1.5.2).

Biorąc pod uwagę narażenie z dietą na sól sodową karboksymetylocelulozy (E 466) w wyniku jej stosowania jako dodatku do żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia oraz w kategorii żywności 13.1.5.1 nie zostało oszacowane.

Zainteresowane podmioty gospodarcze nie dostarczyły danych biologicznych i toksykologicznych na poparcie zastosowań E 466 w kategorii 13.1.5.2. Ze względu na niemal niezmienioną bazę danych panel FAF potwierdził poprzedni wniosek panelu dotyczącego dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności EFSA, zgodnie z którym dostępne dane nie pozwalały na odpowiednią ocenę bezpieczeństwa stosowania soli sodowej karboksymetylocelulozy (E 466) u niemowląt i małych dzieci spożywających żywność należąca do kategorii 13.1.5.2.

 

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.