Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN – podsumowanie III kwartału 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności

Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 58 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności, które dotyczyły 129 państw członkowskich i terytoriów WHO w tym trzecim kwartale 2022 roku.

Odnotowano:

  • 32 incydenty związane z zagrożeniem biologicznym [Listeria monocytogenes (10), Salmonella spp. (10), E. coli (6), Clostridium botulinum (2), Hepatitis A (2), B. cereus (1) i Coxsackievirus (1)];
  • 11 obejmujących niezadeklarowany alergen/składnik [mleko (3), migdały (2), jajko (2), orzechy włoskie (2), orzeszki ziemne (1), soja (1), pszenica (1)];
  • 8 związanych z zagrożeniem chemicznym [mikotoksyny (2), akonityna (1), butylowany hydroksytoluen (1), glikol etylenowy (1), tlenek etylenu (1), histamina (1), kwas nadoctowy (1)]
  • 7 związanych z zagrożeniem fizycznym [szkło (3), metal (2), owady (1), plastik (1)].

Kategoriami żywności, których najczęściej dotyczyło 58 incydentów w III kwartale 2022 roku były: przekąski, desery i inne produkty spożywcze (12),

  • mleko i produkty mleczne (7),
  • żywność złożona (6),
  • mięso i produkty mięsne (6),
  • warzywa i produkty roślinne (6),
  • ryby i inne owoce morza (5),
  • zboża i produkty na bazie zbóż (3),
  • owoce i produkty owocowe (3),
  • zioła przyprawy i przyprawy (2)
  • oraz 7 nieznanych.

W trzecim kwartale roku liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności wzrosła do najwyższej liczby, jaką odnotowaliśmy w tym roku, osiągając 58. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 53% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (Awaryjne Punkty Kontaktowe i Punkty Centralne), 28% tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 19% poprzez różne kanały WHO.

Zasięg geograficzny

Incydenty te dotyczyły 129 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 48 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 26 z 47 w Afryce, 11 z 27 w Zachodnim Pacyfiku, 24 z 35 w obu Amerykach, 15 z 21 we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i wreszcie 5 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej.

 

Źródło: INFOSAN

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.