INFOSAN – podsumowanie III kwartału 2022 r.
Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 58 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności, które dotyczyły 129 państw członkowskich i terytoriów WHO w tym trzecim kwartale 2022 roku.
Odnotowano:
- 32 incydenty związane z zagrożeniem biologicznym [Listeria monocytogenes (10), Salmonella spp. (10), E. coli (6), Clostridium botulinum (2), Hepatitis A (2), B. cereus (1) i Coxsackievirus (1)];
- 11 obejmujących niezadeklarowany alergen/składnik [mleko (3), migdały (2), jajko (2), orzechy włoskie (2), orzeszki ziemne (1), soja (1), pszenica (1)];
- 8 związanych z zagrożeniem chemicznym [mikotoksyny (2), akonityna (1), butylowany hydroksytoluen (1), glikol etylenowy (1), tlenek etylenu (1), histamina (1), kwas nadoctowy (1)]
- 7 związanych z zagrożeniem fizycznym [szkło (3), metal (2), owady (1), plastik (1)].
Kategoriami żywności, których najczęściej dotyczyło 58 incydentów w III kwartale 2022 roku były: przekąski, desery i inne produkty spożywcze (12),
- mleko i produkty mleczne (7),
- żywność złożona (6),
- mięso i produkty mięsne (6),
- warzywa i produkty roślinne (6),
- ryby i inne owoce morza (5),
- zboża i produkty na bazie zbóż (3),
- owoce i produkty owocowe (3),
- zioła przyprawy i przyprawy (2)
- oraz 7 nieznanych.
W trzecim kwartale roku liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności wzrosła do najwyższej liczby, jaką odnotowaliśmy w tym roku, osiągając 58. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 53% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (Awaryjne Punkty Kontaktowe i Punkty Centralne), 28% tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 19% poprzez różne kanały WHO.
Zasięg geograficzny
Incydenty te dotyczyły 129 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 48 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 26 z 47 w Afryce, 11 z 27 w Zachodnim Pacyfiku, 24 z 35 w obu Amerykach, 15 z 21 we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i wreszcie 5 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej.
Źródło: INFOSAN
Przeczytaj także
-
28.11.2022
INFOSAN – podsumowanie II kwartał 2022 r.
W drugim kwartale 2022 roku Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 46 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności, które dotyczyły 106 członków WHO i terytoriów.
-
20.06.2022
INFOSAN – podsumowanie I kw. 2022 r.
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.
-
16.03.2022
INFOSAN - Podsumowanie IV kwartału 2021 roku
W czwartym kwartale 2021 r. Sekretariat INFOSAN zareagował na 64 przypadki dotyczące bezpieczeństwa żywności, w których uczestniczyło 86 państw członkowskich WHO i jedno Terytorium Missisipi. Dotyczyły one 87 państw członkowskich i terytoriów WHO. Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły 64 przypadki w czwartym kwartale 2021 r., to...