Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 58 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności, które dotyczyły 129 państw członkowskich i terytoriów WHO w tym trzecim kwartale 2022 roku.
Odnotowano:
Kategoriami żywności, których najczęściej dotyczyło 58 incydentów w III kwartale 2022 roku były: przekąski, desery i inne produkty spożywcze (12),
W trzecim kwartale roku liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności wzrosła do najwyższej liczby, jaką odnotowaliśmy w tym roku, osiągając 58. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 53% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (Awaryjne Punkty Kontaktowe i Punkty Centralne), 28% tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 19% poprzez różne kanały WHO.
Zasięg geograficzny
Incydenty te dotyczyły 129 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 48 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 26 z 47 w Afryce, 11 z 27 w Zachodnim Pacyfiku, 24 z 35 w obu Amerykach, 15 z 21 we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i wreszcie 5 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej.
Źródło: INFOSAN
Przeczytaj także
W drugim kwartale 2022 roku Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 46 incydentów dotyczących bezpieczeństwa żywności, które dotyczyły 106 członków WHO i terytoriów.
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.
W czwartym kwartale 2021 r. Sekretariat INFOSAN zareagował na 64 przypadki dotyczące bezpieczeństwa żywności, w których uczestniczyło 86 państw członkowskich WHO i jedno Terytorium Missisipi. Dotyczyły one 87 państw członkowskich i terytoriów WHO. Kategorie żywności, których najczęściej dotyczyły 64 przypadki w czwartym kwartale 2021 r., to...