Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Połączenie fruktozy i glukozy w syropie kukurydzianym HFCS zagrożeniem dla zdrowia serca

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Spożywanie wysokofruktozowego syropu kukurydzianego wydaje się być równie szkodliwe dla zdrowia, jak spożywanie cukru w postaci samej fruktozy - wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w Davis.

Badania przedstawiają zagrożenia dla zdrowia związane z rodzajem spożywanego cukru, ale ujawniają również nowe zagrożenia związane z połączeniem cukrów, co ma istotne konsekwencje dla wytycznych żywieniowych.

Jeśli chodzi o zagrożenie dla zdrowia, cukier w postaci fruktozy jest zdecydowanie gorszy dla zdrowia człowieka. Dzieje się tak, ponieważ większość spożytej fruktozy trafia wprost do wątroby. Gdy jest za dużo fruktozy, wątroba wytwarza kwas moczowy i tłuszcz w postaci trójglicerydów, które zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby, chorób serca i dny moczanowej. Jednak nowe dane pokazują, że nie należy bagatelizować roli glukozy.

Okazuje się, że połączenie fruktozy i glukozy w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy wydaje się być gorsze niż sama fruktoza w przypadku niektórych czynników ryzyka chorób serca.

Wcześniejsze badania wykazały, że fruktoza w porównaniu z glukozą zwiększa czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy. Doprowadziło to do przypuszczenia, że glukoza w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy jest łagodna. Nowe badania naukowców z University of California w Davis, a opublikowane w Metabolism Journal, analizowały to założenie, badając różnice w czynnikach ryzyka dla zdrowia w zależności od rodzaju cukru. Uczestnicy badania spożywali napoje zawierające fruktozę, glukozę, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub kontrolny aspartam, a naukowcy przeanalizowali ich krew pod kątem znanych czynników ryzyka chorób serca i cukrzycy.

Naukowcy spodziewali się, że czynniki ryzyka będą najwyższe dla fruktozy, a najniższe dla glukozy, a gdzieś pomiędzy nimi będzie syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Właśnie te przypuszczenia potwierdziły się w przypadku niektórych czynników ryzyka. Jednak w przypadku innych, w tym czynników ryzyka, które zdaniem wielu naukowców są najbardziej predykcyjne dla chorób serca, wzrost był najwyższy w przypadku syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy z powodu interakcji fruktozy i glukozy.

Wybory konsumentów i wytyczne dotyczące żywienia

Wyniki badania sugerują, że wytyczne żywieniowe i wybory konsumentów nie powinny opierać się na założeniu, że wszystkie niekorzystne skutki cukrów w diecie są spowodowane zawartością fruktozy.

Odżywianie to coś więcej niż tylko przyglądanie się poszczególnym składnikom żywności. Aby zrozumieć, w jaki sposób nasze pożywienie wpływa na nasz organizm, musimy przeanalizować dietę jako całość.

Źródło: https://www.ucdavis.edu/news/fructose-and-glucose-high-fructose-corn-syrup-deliver-one-two-punch-health

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn