Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Połączenie fruktozy i glukozy w syropie kukurydzianym HFCS zagrożeniem dla zdrowia serca

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Spożywanie wysokofruktozowego syropu kukurydzianego wydaje się być równie szkodliwe dla zdrowia, jak spożywanie cukru w postaci samej fruktozy - wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w Davis.

Badania przedstawiają zagrożenia dla zdrowia związane z rodzajem spożywanego cukru, ale ujawniają również nowe zagrożenia związane z połączeniem cukrów, co ma istotne konsekwencje dla wytycznych żywieniowych.

Jeśli chodzi o zagrożenie dla zdrowia, cukier w postaci fruktozy jest zdecydowanie gorszy dla zdrowia człowieka. Dzieje się tak, ponieważ większość spożytej fruktozy trafia wprost do wątroby. Gdy jest za dużo fruktozy, wątroba wytwarza kwas moczowy i tłuszcz w postaci trójglicerydów, które zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby, chorób serca i dny moczanowej. Jednak nowe dane pokazują, że nie należy bagatelizować roli glukozy.

Okazuje się, że połączenie fruktozy i glukozy w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy wydaje się być gorsze niż sama fruktoza w przypadku niektórych czynników ryzyka chorób serca.

Wcześniejsze badania wykazały, że fruktoza w porównaniu z glukozą zwiększa czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy. Doprowadziło to do przypuszczenia, że glukoza w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy jest łagodna. Nowe badania naukowców z University of California w Davis, a opublikowane w Metabolism Journal, analizowały to założenie, badając różnice w czynnikach ryzyka dla zdrowia w zależności od rodzaju cukru. Uczestnicy badania spożywali napoje zawierające fruktozę, glukozę, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy lub kontrolny aspartam, a naukowcy przeanalizowali ich krew pod kątem znanych czynników ryzyka chorób serca i cukrzycy.

Naukowcy spodziewali się, że czynniki ryzyka będą najwyższe dla fruktozy, a najniższe dla glukozy, a gdzieś pomiędzy nimi będzie syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Właśnie te przypuszczenia potwierdziły się w przypadku niektórych czynników ryzyka. Jednak w przypadku innych, w tym czynników ryzyka, które zdaniem wielu naukowców są najbardziej predykcyjne dla chorób serca, wzrost był najwyższy w przypadku syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy z powodu interakcji fruktozy i glukozy.

Wybory konsumentów i wytyczne dotyczące żywienia

Wyniki badania sugerują, że wytyczne żywieniowe i wybory konsumentów nie powinny opierać się na założeniu, że wszystkie niekorzystne skutki cukrów w diecie są spowodowane zawartością fruktozy.

Odżywianie to coś więcej niż tylko przyglądanie się poszczególnym składnikom żywności. Aby zrozumieć, w jaki sposób nasze pożywienie wpływa na nasz organizm, musimy przeanalizować dietę jako całość.

Źródło: https://www.ucdavis.edu/news/fructose-and-glucose-high-fructose-corn-syrup-deliver-one-two-punch-health

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.