Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy cukry płynne różnią się od cukru stałego zdolnością do wywoływania zespołu metabolicznego?

Kategoria: Składniki Żywności

Przyjmowanie słodkich napojów, zwłaszcza napojów bezalkoholowych niesie zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Obesity przeanalizowano, czy napoje słodzone niosą różne ryzyko zespołu metabolicznego w porównaniu z żywnością zawierającą naturalne lub dodane cukry. Chociaż istnieje wiele czynników związanych z otyłością, dużo uwagi poświęcono nadmiernemu spożyciu substancji słodzących bogatych w fruktozę, jak sacharoza i wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS)

Metodyka

Do oceny wpływu cukrów płynnych i cukrów stałych na funkcje metaboliczne dokonano przeglądu literatury. W badaniu uwzględniono 7 badań epidemiologicznych i 1 badanie kliniczne, które bezpośrednio porównywały metaboliczne działanie cukrów płynnych z działaniem cukrów stałych

Wyniki

Badania epidemiologiczne potwierdzają, że płyny z dodatkiem cukru, takie jak napoje bezalkoholowe, wiążą się z większym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego w porównaniu do cukru stałego. Niektóre badania sugerują, że sok owocowy może również powodować stosunkowo większe ryzyko przyrostu masy ciała i insulinooporności w porównaniu z owocami. Dowody eksperymentalne sugerują, że może to wynikać z różnic w metabolizowaniu fruktozy. Fruktoza wywołuje chorobę metaboliczną poprzez obniżenie poziomu energii w komórkach wątroby, za pośrednictwem stężenia fruktozy, na którą komórki są narażone. Stężenie odnosi się do ilości i prędkości, z jaką fruktoza jest przyjmowana, absorbowana i metabolizowana

Wnioski

Badania eksperymentalne i kliniczne sugerują, że płynne cukry niosą ze sobą większe ryzyko zdolności do wywoływania cech zespołu metabolicznego niż cukry stałe. Ze względu na ograniczone dane epidemiologiczne i prawie całkowity brak badań klinicznych, które bezpośrednio porównywałyby wpływ na wyniki metaboliczne trwałego spożycia cukrów stałych i ciekłych, konieczne są dalsze badania klinicznej interwencji dietetycznej, w celu potwierdzenia lub odrzucenia tego wniosku. Ważne jest, aby pamiętać, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich cukrów i HFCS, niezależnie od źródła. Wydaje się, że korzystnym i skutecznym podejściem do poprawy zdrowia ludzkiego jest ograniczenie spożycia słodkich napojów, zwłaszcza tych z dodatkiem cukrów.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31054268

Autor: Michał Snopkiewicz

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn