Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przyjmowanie słodkich napojów, zwłaszcza napojów bezalkoholowych niesie zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Obesity przeanalizowano, czy napoje słodzone niosą różne ryzyko zespołu metabolicznego w porównaniu z żywnością zawierającą naturalne lub dodane cukry. Chociaż istnieje wiele czynników związanych z otyłością, dużo uwagi poświęcono nadmiernemu spożyciu substancji słodzących bogatych w fruktozę, jak sacharoza i wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS)
Metodyka
Do oceny wpływu cukrów płynnych i cukrów stałych na funkcje metaboliczne dokonano przeglądu literatury. W badaniu uwzględniono 7 badań epidemiologicznych i 1 badanie kliniczne, które bezpośrednio porównywały metaboliczne działanie cukrów płynnych z działaniem cukrów stałych
Wyniki
Badania epidemiologiczne potwierdzają, że płyny z dodatkiem cukru, takie jak napoje bezalkoholowe, wiążą się z większym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego w porównaniu do cukru stałego. Niektóre badania sugerują, że sok owocowy może również powodować stosunkowo większe ryzyko przyrostu masy ciała i insulinooporności w porównaniu z owocami. Dowody eksperymentalne sugerują, że może to wynikać z różnic w metabolizowaniu fruktozy. Fruktoza wywołuje chorobę metaboliczną poprzez obniżenie poziomu energii w komórkach wątroby, za pośrednictwem stężenia fruktozy, na którą komórki są narażone. Stężenie odnosi się do ilości i prędkości, z jaką fruktoza jest przyjmowana, absorbowana i metabolizowana
Wnioski
Badania eksperymentalne i kliniczne sugerują, że płynne cukry niosą ze sobą większe ryzyko zdolności do wywoływania cech zespołu metabolicznego niż cukry stałe. Ze względu na ograniczone dane epidemiologiczne i prawie całkowity brak badań klinicznych, które bezpośrednio porównywałyby wpływ na wyniki metaboliczne trwałego spożycia cukrów stałych i ciekłych, konieczne są dalsze badania klinicznej interwencji dietetycznej, w celu potwierdzenia lub odrzucenia tego wniosku. Ważne jest, aby pamiętać, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich cukrów i HFCS, niezależnie od źródła. Wydaje się, że korzystnym i skutecznym podejściem do poprawy zdrowia ludzkiego jest ograniczenie spożycia słodkich napojów, zwłaszcza tych z dodatkiem cukrów.
Przeczytaj także
Dwa nowe badania Światowej Organizacji Zdrowia (region europejski) wykazały, że wysoki odsetek żywności dla dzieci jest nieprawidłowo sprzedawany jako odpowiedni dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia, a wiele z tych pokarmów zawiera zbyt wysoki poziom cukru.
Liczba osób chorujących na cukrzycę na całym świecie stale rośnie. Według danych z 2017 roku na cukrzycę chorowało ponad 425 milionów dorosłych.
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie