Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy cukry płynne różnią się od cukru stałego zdolnością do wywoływania zespołu metabolicznego?

Kategoria: Składniki Żywności

Przyjmowanie słodkich napojów, zwłaszcza napojów bezalkoholowych niesie zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Obesity przeanalizowano, czy napoje słodzone niosą różne ryzyko zespołu metabolicznego w porównaniu z żywnością zawierającą naturalne lub dodane cukry. Chociaż istnieje wiele czynników związanych z otyłością, dużo uwagi poświęcono nadmiernemu spożyciu substancji słodzących bogatych w fruktozę, jak sacharoza i wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS)

Metodyka

Do oceny wpływu cukrów płynnych i cukrów stałych na funkcje metaboliczne dokonano przeglądu literatury. W badaniu uwzględniono 7 badań epidemiologicznych i 1 badanie kliniczne, które bezpośrednio porównywały metaboliczne działanie cukrów płynnych z działaniem cukrów stałych

Wyniki

Badania epidemiologiczne potwierdzają, że płyny z dodatkiem cukru, takie jak napoje bezalkoholowe, wiążą się z większym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego w porównaniu do cukru stałego. Niektóre badania sugerują, że sok owocowy może również powodować stosunkowo większe ryzyko przyrostu masy ciała i insulinooporności w porównaniu z owocami. Dowody eksperymentalne sugerują, że może to wynikać z różnic w metabolizowaniu fruktozy. Fruktoza wywołuje chorobę metaboliczną poprzez obniżenie poziomu energii w komórkach wątroby, za pośrednictwem stężenia fruktozy, na którą komórki są narażone. Stężenie odnosi się do ilości i prędkości, z jaką fruktoza jest przyjmowana, absorbowana i metabolizowana

Wnioski

Badania eksperymentalne i kliniczne sugerują, że płynne cukry niosą ze sobą większe ryzyko zdolności do wywoływania cech zespołu metabolicznego niż cukry stałe. Ze względu na ograniczone dane epidemiologiczne i prawie całkowity brak badań klinicznych, które bezpośrednio porównywałyby wpływ na wyniki metaboliczne trwałego spożycia cukrów stałych i ciekłych, konieczne są dalsze badania klinicznej interwencji dietetycznej, w celu potwierdzenia lub odrzucenia tego wniosku. Ważne jest, aby pamiętać, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich cukrów i HFCS, niezależnie od źródła. Wydaje się, że korzystnym i skutecznym podejściem do poprawy zdrowia ludzkiego jest ograniczenie spożycia słodkich napojów, zwłaszcza tych z dodatkiem cukrów.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31054268

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.