Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy można zmniejszyć ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2? Wyzwanie dla edukacji i producentów żywności

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Liczba osób chorujących na cukrzycę na całym świecie stale rośnie. Według danych z 2017 roku na cukrzycę chorowało ponad 425 milionów dorosłych. Przy czym największą grupę diabetyków (około 80-90% spośród wszystkich chorych na cukrzycę) na całym świecie stanowią chorzy na cukrzycę typu 2.

Na występowanie cukrzycy typu 2 mają wpływ czynniki niezależne od chorego, takie jak: pochodzenie etniczne, historia rodzinna, czynniki genetyczne oraz czynniki społeczne, zależne od chorego, takie jak: rodzaj diety, nadwaga, otyłość, brak aktywności fizycznej jak również palenie papierosów. Istotne jest wczesne rozpoznanie cukrzycy. Zgodnie z zaleceniami PTD z 2019 roku „pacjenci ze stanem przedcukrzycowym powinni otrzymywać zalecenia na temat zdrowego stylu życia, tj. redukcji masy ciała i jej utrzymania oraz wprowadzeniu aktywności fizycznej min. 150 min. na tydzień. U osób w stanie przedcukrzycowym ze wskaźnikiem BMI powyżej 35 kg/m2 i poniżej 60 roku życia oraz u kobiet po przebytej cukrzycy ciążowej zaleca się rozważyć wprowadzenie wraz z modyfikacją stylu życia Metforminy”. W czasie zwiększonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie mięśni na glukozę. Aby sprostać temu zapotrzebowaniu na energię, cukier jest pobierany z krwi podczas ćwiczeń, a także po nich. W ten sposób stężenie glukozy we krwi ulega obniżeniu.

Ma to ogromny wpływ w przypadku cukrzycy typu 2, w której objawy mogą być przez wiele lat bagatelizowane, a rozpoznanie następuje dopiero w sytuacji, kiedy pojawiają się powikłania. Badanie przesiewowe należy przeprowadzić za pomocą oznaczania glikemii na czczo lub doustnego testu tolerancji glukozy z użyciem 75 g glukozy. Dlatego w rekomendacjach PTD z 2019 roku na temat postępowania u chorych na cukrzycę zaleca się oznaczenia glikemii w celu wczesnego rozpoznania stanu przedcukrzycowego/cukrzycy typu 2 już u osób po 45 roku życia oraz u młodszych z nadwagą i otyłością, u których występuje co najmniej jeden czynnik rozwoju cukrzycy. Według badań obniżenie masy ciała już o 5 % sprzyja zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Natomiast redukcja tkanki tłuszczowej o 15-20% może prowadzić do zwiększenia wrażliwość trzustki do wydzielania insuliny oraz zmniejszenia insulinooporności i zapotrzebowania na insulinę, a także może prowadzić do remisji cukrzycy typu 2. Natomiast u kobiet, u których wcześniej nie rozpoznano cukrzycy, między 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia 75 g glukozy w celu diagnostyki cukrzycy ciążowej.

Do 2020 roku na świecie podejmowane są działania zwiększające świadomość społeczeństw na temat cukrzycy oraz ograniczenie zachorowalności na cukrzycę, które wpisane zostały w ramy WHO NCD (noncommunicable diseases – choroby niezakaźne) Global Action Plan 2013-2015. Zgodnie z powyższym WHO zwraca uwagę na:

  • Potrzebę stworzenia krajowych mechanizmów (wielosektorowe komisje wyższego szczebla – zapewniające zaangażowanie polityczne, alokację zasobów, skutecznego przywództwa i wsparcia dla zintegrowanej reakcji na cukrzycę,
  • Tworzenia warunków do pełnienia przywódczej roli dla ministerstw zdrowia w każdym z krajów;
  • Ustalenie celów i wskaźników odnośnie cukrzycy,
  • Podjęcie działań zapobiegających nadwadze i otyłości we wczesnym wieku oraz u kobiet przed porodem,
  • Wzmocnienie reakcji opieki zdrowotnej,
  • Zapewnienie diabetykom dostępu do podstawowych technologii stosowanych w lecznictwie i kontrolowaniu cukrzycy.

Eksperci w dziedzinie diabetologii podkreślają znaczenie powtarzalności porad dotyczących zmian stylu życia w skutecznej prewencji cukrzycy oraz edukacji przez osoby do tego uprawnione. Szczegółowe zalecenia dietetyczne powinny być indywidualizowane w zależności od potrzeb i możliwości pacjenta. Ich zdaniem nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich pacjentów z cukrzycą. Optymalne dla chorego proporcje makroskładników powinny być ustalane indywidualnie z uwzględnieniem wieku, aktywności fizycznej, obecności powikłań cukrzycy, schorzeń dodatkowych. Udział węglowodanów powinien stanowić ok. 45% ilości całkowitej energii do 60% przy dużym spożyciu błonnika i produktów o niskim indeksie glikemicznym ( IG<55). Natomiast spożycie węglowodanów prostych należy ograniczyć do minimum. Dzienne spożycie fruktozy nie powinno przekraczać 50 g, a minimalna podaż błonnika pokarmowego powinna wynosić 25 g lub 15 g na 1000 kcal diety. Udział energii z tłuszczu powinien wynosić 25-45% wartości diety. Kwasy tłuszczowe nasycone powinny stanowić poniżej 10 % energii, jednonienasycone poniżej 20 % energii, a kwasy tłuszczowe wielonienasycone od 6 do 10% energii.  W przypadku pacjentów z hipercholesterolemią korzystne może być wprowadzenie do diety żywności zawierającej sterole roślinne w ilości 2-3 g na dobę. Aby obniżyć stężenie cholesterolu frakcji LDL należy zmniejszyć udział tłuszczów nasyconych w diecie i/lub zastąpić je węglowodanami o niskim IG i/lub tłuszczami jednonienasyconymi. Spożycie cholesterolu z dietą należy zmniejszyć do poniżej 200 mg/d. Udział energii pochodzącej z białka powinien wynosić 15-20%, a w przypadku chorych z nadmierną masą ciała dieta może dostarczyć 20-30% energii z białka. Ilość soli pochodzącej ze wszystkich źródeł nie powinna przekraczać 5g/d.

Większość producentów żywności podejmuje działania reformulacyjne i dostrzega konieczność interdyscyplinarnej współpracy w zakresie wpływu na produkty rynkowe. W ostatnich latach nastąpił wzrost podaży produktów prozdrowotnych np. o zmniejszonej zawartość cukrów, soli, tłuszczów. Dlatego celem działań HLG-UE ( High Level Group) jest obniżenie zawartości tłuszczu i cukru o co najmniej 10% do 2020 roku.  Edukacja konsumentów w zakresie prawidłowego żywienia, składu i właściwości poszczególnych produktów spożywczych jest niezbędnym elementem przeciwdziałania rozwojowi chorób dietozależnych, w tym cukrzycy. Amerykanie szacują, że prawie połowa żywności w USA jest kupowana z powodów zdrowotnych, a w przyszłości żywność funkcjonalna lub medyczna będzie stanowiła połowę całego rynku żywności.

VI Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Problematyka cukrzycy zostanie szrzej omówiona przez eksperta Instytutu Żywności i Żywienia podczas tegorocznego VI Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się już 11 września. 

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Autor:dr n. med. Lucyna Pachocka
dr n. med. Lucyna Pachocka
Pełni funkcję kierownika Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia (OCD IŻŻ) i dietetyka w Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.