Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?

Kategoria: Składniki Żywności

W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe.

Problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży

Otyłość zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, co roku obserwuje się wzrost liczby młodych osób dotkniętych tym zaburzeniem. Ograniczenie aktywności fizycznej i łatwy dostęp do żywności wysoko-przetworzonej wymieniane są jako główne czynniki sprzyjające rozwoju nadwagi i otyłości we wszystkich grupach społecznych. Szczególnie niepokojący jest fakt, że zaburzenie to coraz częściej występuje u najmłodszych członków społeczeństwa – dzieci i młodzieży. Badania z 2014 roku pokazują, że 20% polskich dzieci i młodzieży boryka się z nadwagą i otyłością. Podobna sytuacja ma miejsce w pozostałych krajach europejskich, gdzie nadwaga i otyłość występuje u co czwartego dziecka i nastolatka.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podkreślają, że konsekwencją otyłości u dzieci i młodzieży mogą być schorzenia układu sercowo-naczyniowego (m.in. cukrzyca typu 2), nowotwory, kamica żółciowa, czy zaburzenia psychiczne spowodowane poczuciem wykluczenia z życia społecznego. Walka z nadwagą i otyłością u dzieci wymaga zwrócenia uwagi na tzw. „modyfikowalne” czynniki ryzyka otyłości, do których należą m.in. nieprawidłowe nawyki żywieniowe i mała aktywność fizyczna.

Rola palcówek edukacyjnych w powstrzymaniu epidemii otyłości

Odpowiedzią na problem nadwagi i otyłości u najmłodszej grupy społecznej był projekt edukacyjny Instytutu Żywności i Żywienia i Swiss Contribution pn. „Zachowaj Równowagę”, realizowany w latach 2011 – 2016. Jednym z zadań projektu była „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”. Wśród 1600 przedszkoli i szkół (blisko 400 tys. dzieci) objętych działaniami, spadek częstości występowania nadmiernej masy ciała odnotowano w przypadku 1% uczniów. Beneficjentami przeprowadzonego projektu są nie tylko dzieci i środowisko szkolne, ale również rodzice, którzy dzięki materiałom udostępnionym rzez Instytut uzyskali informacje na temat zasad racjonalnego żywienia, a także zdobyli wiedzę niezbędną do komponowania zbilansowanej diety.

Kolejna inicjatywa Instytutu Żywności Żywienia

Instytut Żywności i Żywienia organizuje cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia pt. ”Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.

Wykłady eksperckie i kilkugodzinne warsztaty będą ukierunkowane na wszystkie aspekty i zagadnienia dotyczące prawidłowego odżywiania, a także metod produkcji i sposobów dystrybucji żywności, w tym jej przygotowywania do konsumpcji w gastronomii.

Program serii spotkań skierowany jest do przedstawicieli:

  • administracji rządowej kontrolującej placówki oświatowe (przedszkola, szkoły),
  • branży cateringowej, w tym przedsiębiorstw sektora żywienia zbiorowego oraz żywienia w placówkach edukacyjnych i szpitalach,
  • branży przedsiębiorstwa sektora FMCG, mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych
    w artykuły spożywcze.

Cykl spotkań otworzyły warsztaty skierowane do pracowników administracji rządowej odpowiedzialnych za kontrolę stołówek szkolnych. Spotkanie spotkało się dużym zainteresowaniem – w warsztatach uczestniczyło ponad 130 osób reprezentujących jednostki z całego kraju.

Spotkania organizowane będą cyklicznie w okresie IX-XII 2018 r.

Dlaczego warto wziąć udział w konferencjach i warsztatach IŻŻ?

Uczestnictwo w bezpłatnych konferencjach i warsztatach Instytutu Żywności i Żywienia to doskonała okazja do poznania aktualnych norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży, dorosłych oraz osób starszych; poszerzenia wiedzy na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru
i tłuszczów w produktach spożywczych. Spotkania stwarzają również możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w czasie części praktycznej, prowadzonej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Serdecznie zapraszam na już uruchomiony cykl konferencji i warsztatów skierowany tym razem  do profesjonalistów z szeroko pojętej branży spożywczej. Mam pewność, że będą oni przekazywać dalej zdobytą na organizowanych przez nas spotkaniach wiedzę, a zasięg tego programu będzie niezwykle szeroki”.

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ

Kontakt:

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła

izz@izz.waw.pl www.izz.waw.pl

Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Tel: 22 55 09 771, Fax: 22 842 11 03

Autor:Instytut Żywności i Żywienia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.