Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Układanie jadłospisów oraz ich ocena w oparciu o Normy Żywienia

Kategoria: Składniki Żywności

Planowanie diety oraz ocenę sposobu żywienia przeprowadza się obliczając wartość odżywczą jadłospisów na podstawie tabel składu i wartości odżywczej oraz porównując ją z obowiązującymi normami żywienia dla populacji Polski (opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia w 2017 r.). Obecnie narzędziem do planowania diety i oceny sposobu żywienia są programy komputerowe, stanowiące alternatywę dla ręcznego, żmudnego wyliczania. Aby programy zapewniały uzyskanie poprawnych wyliczeń, muszą spełniać określone wymogi pod względem metodycznym, m.in. powinny uwzględniać straty technologiczne zachodzące podczas obróbki wstępnej i termicznej produktów.

Podczas cyklu konferencji i warsztatów realizowanych przez IŻŻ w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 prelegenci (m.in. dr Bożena Wajszczyk, mgr Zofia Chwojnowska) wiele uwagi poświęcają tematyce norm żywienia, w tym ich wykorzystaniu przy opracowywaniu jadłospisów i ocenie sposobu żywienia.

Wartość energetyczna i odżywcza

Oceny wartości energetycznej i odżywczej całodziennych diet dokonuje się przez porównanie średnich wartości z 10 kolejnych dni (dekady) lub 14 dni z normami żywienia człowieka. Pojedyncze jadłospisy nie muszą bezwzględnie realizować norm każdego dnia dla określonych składników odżywczych, powinny jednak realizować je w ciągu kilku czy kilkunastu dni. W przypadku grupy osób zróżnicowanych wiekowo porównania jadłospisów należy dokonywać ze średnioważoną normą.

Makroskładniki

W całodziennym żywieniu, w przypadku makroskładników (białek, tłuszczów i węglowodanów) oceny dokonujemy w stosunku do procentu energii dostarczanej z dietą z tych składników. Zalecany zakres dla białka wynosi 10-20%, dla tłuszczów - 30%, a dla węglowodanów – od 45 do 65% całkowitego spożycia energii. Jeśli spożycie energii jest poniżej lub powyżej tego zakresu, wzrasta ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Spożycie składników odżywczych wyrażone jako procent energii w zalecanych zakresach wpływa na długotrwałe zachowanie zdrowia oraz zmniejsza ryzyko niedoboru niezbędnych składników odżywczych.

Mikroskładniki

Dla mikroskładników - witamin i składników mineralnych opracowano normy na następujących poziomach: EAR (Estimated Average Requirement – średnie zapotrzebowanie grupy), RDA (Recommended Dietary Allowances - zalecane spożycie), AI (Adequate Intake - wystarczające spożycie), UL (Tolerable Upper Intake Level - górny tolerowany poziom spożycia). Spożycie składnika odżywczego między poziomem normy RDA i poziomem UL nie stwarza zagrożenia dla osoby lub grupy osób odnośnie niedostatecznego spożycia lub nadmiernego spożycia. Podobnie spożycie między poziomem normy EAR i UL nie powinno być interpretowane jako nadmierne. Zatem jeżeli spożycie składnika realizuje normę np. w 130% nie możemy tego interpretować jako nadmierne spożycie składnika odżywczego. Dopiero spożycie przekraczające poziom UL traktujemy jako nadmierne.

Współczesne normy żywienia człowieka umożliwiają nie tylko planowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, ale także ocenę czy faktycznie stosowana dieta jest zbilansowana i spełnia wymogi fizjologicznych norm żywienia. Pozwala to na zaplanowanie niezbędnych modyfikacji diety w celu zapobiegania rozwojowi chorób lub prowadzenia dietoterapii w chorobach już istniejących.”

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Warsztaty IŻŻ 

5 grudnia br. w Instytucie Żywności i Żywienia odbędą się ostatnie z tego cyklu spotkań warsztaty. Są one skierowane zarówno do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG jak i branży cateringowej. Cykl spotkań realizowany jest w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Ich celem jest upowszechnianie wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia i wynikających z nich korzyści zdrowotnych i gospodarczych.

Informacja od organizatora: Informujemy, iż wyczerpał się limit miejsc na warsztaty odbywające się 5 grudnia. Dziękujemy za duże zainteresowanie i jednocześnie zapraszamy na początku przyszłego roku na IV Kongres Żywieniowy: Szczegóły

Wszystkie spotkania odbywają się w budynku Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, na ul. Powsińskiej 61/63, w Warszawie. 

Kontakt do organizatora: 

e-mail: izz@izz.waw.pl
tel. 22 55 09 771

Autor: Instytut Żywności i Żywienia

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 14.11.2018

    Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ

    Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018

    Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.

    Czytaj więcej
  • 07.11.2018

    Zaopatrzenie sklepików szkolnych a aktualne przepisy prawne – co należy wiedzieć?

    W dniu 15 listopada br. Instytut Żywności i Żywienia zaprasza na kolejne spotkanie, organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia, skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze. Celem spotkania jest przedstawienie reprezentantom tego sektora aktualnie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego w szkołach, w oparciu o wymagania...

    Czytaj więcej
  • 15.10.2018

    Najlepsze praktyki tworzenia jadłospisów – zalecenia ekspertów IŻŻ

    18 października 2018 roku odbędzie się konferencja i warsztaty skierowane do jednostek z sektora żywienia zbiorowego, w tym żywienia w placówkach edukacyjnych oraz szpitalach organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Wydarzenie realizowane jest w ramach...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.