Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ

Kategoria: Składniki Żywności

Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018

Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.

Mniej cukru, soli i tłuszczu

Zadaniem Grupy Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej (High Level Group on Nutrition and Physical Activity – HLG) Komisji Europejskiej jest opracowanie wytycznych dotyczących obniżania zawartości tłuszczu, soli i cukru w produktach spożywczych. Jeden z wykładów, prezentowanych podczas konferencji, poświęcony jest najistotniejszym zagadnieniom dotyczącym reformulacji produktów spożywczych oraz podejmowanym w Polsce działaniom w tym zakresie. Wdrożenie wytycznych HLG przez kraje członkowskie UE ma prowadzić do obniżenia spożycia soli, cukru i tłuszczu, a w efekcie zmniejszenia występowania otyłości i nadwagi oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa.

  • Kraje Wspólnoty są zobowiązane m.in. do zmniejszenia zawartości soli w produktach spożywczych (ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości – poniżej 5 g NaCl/osobę/dzień).
  • Kolejny cel to zmniejszenie zawartości tłuszczu i cukru w produktach spożywczych o co najmniej 10% (w odniesieniu do ich zawartości w 2015 r.) do 2020 r.

Narzędziem mającym wpływ na reformulację produktów spożywczych mogą być regulacje podatkowe i prawne.

Współpraca z przemysłem

Warunkiem sukcesu w zrealizowaniu celów określonych przez HLG w zakresie zmiany składu produktów spożywczych jest współpraca z przemysłem. 5 grudnia 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie zostało zawarte porozumienie dotyczące reformulacji receptur produktów przez przedstawicieli organizacji reprezentujących różne branże związane z przemysłem spożywczym, Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz IŻŻ. HLG zobowiązuje ponadto państwa członkowskie do wprowadzenia w każdym kraju niezależnego monitoringu pozwalającego na śledzenie trendów w zakresie postępów dokonywanych przez przedsiębiorstwa spożywcze we wprowadzaniu w życie modyfikacji receptur.

Cykl szkoleń IŻŻ

20 września br. w siedzibie IŻŻ w Warszawie rozpoczął się bezpłatny ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów realizowanyw ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Jego celem jest upowszechnianie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania i wynikających z nich korzyści zdrowotnych i gospodarczych. Spotkania odbywające się 15 listopada oraz 5 grudnia br. są skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG, zwłaszcza tych mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze.

Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.

Zgłoszenie udziału w konferencji i warsztatach odbywających się 15.11.2018 dokonać można poprzez formularz:

FORMULARZ REJESTRACYJNY - BRANŻA FMCG

 

Źródło:

- materiały prasowe Instytutu Żywności i Żywienia

Autor:Instytut Żywności i Żywienia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.