Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ
Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018
Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.
Mniej cukru, soli i tłuszczu
Zadaniem Grupy Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej (High Level Group on Nutrition and Physical Activity – HLG) Komisji Europejskiej jest opracowanie wytycznych dotyczących obniżania zawartości tłuszczu, soli i cukru w produktach spożywczych. Jeden z wykładów, prezentowanych podczas konferencji, poświęcony jest najistotniejszym zagadnieniom dotyczącym reformulacji produktów spożywczych oraz podejmowanym w Polsce działaniom w tym zakresie. Wdrożenie wytycznych HLG przez kraje członkowskie UE ma prowadzić do obniżenia spożycia soli, cukru i tłuszczu, a w efekcie zmniejszenia występowania otyłości i nadwagi oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa.
- Kraje Wspólnoty są zobowiązane m.in. do zmniejszenia zawartości soli w produktach spożywczych (ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości – poniżej 5 g NaCl/osobę/dzień).
- Kolejny cel to zmniejszenie zawartości tłuszczu i cukru w produktach spożywczych o co najmniej 10% (w odniesieniu do ich zawartości w 2015 r.) do 2020 r.
Narzędziem mającym wpływ na reformulację produktów spożywczych mogą być regulacje podatkowe i prawne.
Współpraca z przemysłem
Warunkiem sukcesu w zrealizowaniu celów określonych przez HLG w zakresie zmiany składu produktów spożywczych jest współpraca z przemysłem. 5 grudnia 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie zostało zawarte porozumienie dotyczące reformulacji receptur produktów przez przedstawicieli organizacji reprezentujących różne branże związane z przemysłem spożywczym, Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz IŻŻ. HLG zobowiązuje ponadto państwa członkowskie do wprowadzenia w każdym kraju niezależnego monitoringu pozwalającego na śledzenie trendów w zakresie postępów dokonywanych przez przedsiębiorstwa spożywcze we wprowadzaniu w życie modyfikacji receptur.
Cykl szkoleń IŻŻ
20 września br. w siedzibie IŻŻ w Warszawie rozpoczął się bezpłatny ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów realizowanyw ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Jego celem jest upowszechnianie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania i wynikających z nich korzyści zdrowotnych i gospodarczych. Spotkania odbywające się 15 listopada oraz 5 grudnia br. są skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG, zwłaszcza tych mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze.
Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.
Zgłoszenie udziału w konferencji i warsztatach odbywających się 15.11.2018 dokonać można poprzez formularz:
FORMULARZ REJESTRACYJNY - BRANŻA FMCG
Źródło:
- materiały prasowe Instytutu Żywności i Żywienia
Przeczytaj także
-
07.11.2018
Zaopatrzenie sklepików szkolnych a aktualne przepisy prawne – co należy wiedzieć?
W dniu 15 listopada br. Instytut Żywności i Żywienia zaprasza na kolejne spotkanie, organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia, skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze. Celem spotkania jest przedstawienie reprezentantom tego sektora aktualnie obowiązujących przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego w szkołach, w oparciu o wymagania...
-
06.11.2018
Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?
W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe...
-
22.10.2018
Korzyści zdrowotne i gospodarcze związane ze zmniejszaniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych
We wrześniu br. rozpoczął się ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, poświęcony szerzeniu wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia, a w konsekwencji, poprawy stanu zdrowia Polaków. Cykl spotkań, prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, skierowany jest do...
-
09.01.2018
Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...