Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!

Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ

Kategoria: Składniki Żywności

Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018

Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.

Mniej cukru, soli i tłuszczu

Zadaniem Grupy Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej (High Level Group on Nutrition and Physical Activity – HLG) Komisji Europejskiej jest opracowanie wytycznych dotyczących obniżania zawartości tłuszczu, soli i cukru w produktach spożywczych. Jeden z wykładów, prezentowanych podczas konferencji, poświęcony jest najistotniejszym zagadnieniom dotyczącym reformulacji produktów spożywczych oraz podejmowanym w Polsce działaniom w tym zakresie. Wdrożenie wytycznych HLG przez kraje członkowskie UE ma prowadzić do obniżenia spożycia soli, cukru i tłuszczu, a w efekcie zmniejszenia występowania otyłości i nadwagi oraz poprawy ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa.

  • Kraje Wspólnoty są zobowiązane m.in. do zmniejszenia zawartości soli w produktach spożywczych (ograniczenie spożycia soli do zalecanej przez WHO ilości – poniżej 5 g NaCl/osobę/dzień).
  • Kolejny cel to zmniejszenie zawartości tłuszczu i cukru w produktach spożywczych o co najmniej 10% (w odniesieniu do ich zawartości w 2015 r.) do 2020 r.

Narzędziem mającym wpływ na reformulację produktów spożywczych mogą być regulacje podatkowe i prawne.

Współpraca z przemysłem

Warunkiem sukcesu w zrealizowaniu celów określonych przez HLG w zakresie zmiany składu produktów spożywczych jest współpraca z przemysłem. 5 grudnia 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie zostało zawarte porozumienie dotyczące reformulacji receptur produktów przez przedstawicieli organizacji reprezentujących różne branże związane z przemysłem spożywczym, Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz IŻŻ. HLG zobowiązuje ponadto państwa członkowskie do wprowadzenia w każdym kraju niezależnego monitoringu pozwalającego na śledzenie trendów w zakresie postępów dokonywanych przez przedsiębiorstwa spożywcze we wprowadzaniu w życie modyfikacji receptur.

Cykl szkoleń IŻŻ

20 września br. w siedzibie IŻŻ w Warszawie rozpoczął się bezpłatny ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów realizowanyw ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Jego celem jest upowszechnianie wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania i wynikających z nich korzyści zdrowotnych i gospodarczych. Spotkania odbywające się 15 listopada oraz 5 grudnia br. są skierowane do przedstawicieli przedsiębiorstw sektora FMCG, zwłaszcza tych mających istotny udział w zaopatrzeniu sklepików szkolnych w artykuły spożywcze.

Uczestnictwo w konferencji i w warsztatach oraz materiały są bezpłatne.

Zgłoszenie udziału w konferencji i warsztatach odbywających się 15.11.2018 dokonać można poprzez formularz:

FORMULARZ REJESTRACYJNY - BRANŻA FMCG

 

Źródło:

- materiały prasowe Instytutu Żywności i Żywienia

Autor:Instytut Żywności i Żywienia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.