Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zalecenie WHO
Wieloletnie zalecenie WHO stanowi, że dzieci powinny być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy. W globalnej kampamii WHO z 2016 roku o zakończeniu niewłaściwej promocji żywności dla niemowląt i małych dzieci stwierdzono, że komercyjna żywność uzupełniająca nie powinna być reklamowana dla niemowląt w wieku poniżej 6 miesięcy.
„Właściwe odżywianie w okresie niemowlęcym i we wczesnym dzieciństwie pozostaje kluczem do zapewnienia optymalnego wzrostu i rozwoju dziecka oraz lepszych wyników zdrowotnych w późniejszym życiu, w tym zapobiegania nadwadze, otyłości i dieto-zależnym chorobom niezakaźnym.” – powiedziała dr Zsuzsanna Jakab, dyrektor regionalny WHO na Europę.
Wartość odżywcza produktów
WHO opracowała projekt Modelu Profilu Odżywczego (ang. Nutrient Profile Model) dla dzieci w wieku 6-36 miesięcy, aby pomóc w podejmowaniu decyzji o tym, które produkty spożywcze są nieodpowiednie do promocji w tej grupie wiekowej. Zostało to przedstawione państwom członkowskim i zainteresowanym stronom do rozważenia i dalszej dyskusji.
WHO Europa opracowała również metodologię do identyfikacji komercyjnej żywności dla niemowląt, dostępnej w sprzedaży detalicznej oraz gromadzenia danych o wartości odżywczej na etykietach, a także innych informacji z opakowania, etykiety i promocji (w tym oświadczeń). Wspomnianą metodologię wykorzystano do zebrania danych na temat 7955 produktów spożywczych lub napojów sprzedawanych dla niemowląt i małych dzieci z 516 sklepów z 4 miast Europejskiego Regionu WHO (Wiedeń, Sofia, Budapeszt, Hajfa) od listopada 2017 do stycznia 2018 r.
Zastrzeżenia WHO Europa
We wszystkich 4 miastach znaczna część produktów (od 28% do 60%) sprzedawana była jako odpowiednia dla niemowląt w wieku poniżej 6 miesięcy. Chociaż jest to dozwolone na mocy prawa Unii Europejskiej, nie jest zgodne z Międzynarodowym kodeksem wprowadzania do obrotu substytutów mleka matki oraz z wytycznymi WHO. Organizacja wyraźnie stwierdziła, że komercyjna uzupełniająca żywność nie powinna być sprzedawana jako odpowiednia dla niemowląt poniżej 6 miesiąca życia.
„Oczekuje się, że żywność dla niemowląt i małych dzieci będzie zgodna z różnymi ustalonymi zaleceniami żywieniowymi oraz z tymi dotyczącymi składu. Niemniej jednak istnieją obawy, że wiele produktów może nadal zawierać zbyt dużo cukrów” – powiedział dr João Breda, szef Europejskiego Biura WHO, ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób niezakaźnych.
W trzech miastach co najmniej połowa produktów dostarczała ponad 30% kalorii z cukrów ogółem. Około jedna trzecia produktów jako składnik zawierała cukier, skoncentrowany sok owocowy lub innych środek słodzący. Te dodane smaki i cukry mogą wpłynąć na rozwój preferencji smakowych dzieci, zwiększając ich upodobanie do słodszej żywności.
Chociaż żywność, taka jak owoce i warzywa, które naturalnie zawierają cukry, jest odpowiednia dla niemowląt i małych dzieci, to bardzo wysoki poziom wolnych cukrów w przecierowych produktach komercyjnych również jest powodem do niepokoju.
Projekt Modelu Profilu Odżywczego dla niemowląt i małych dzieci
Projekt Modelu Profilu Odżywczego dla niemowląt i małych dzieci został opracowany zgodnie z wytycznymi WHO i zawiera dane z kilku źródeł, w tym przegląd literatury. Odwołuje się do istniejących dyrektyw Komisji Europejskiej i norm Codex Alimentarius oraz odzwierciedla podejście zastosowane dla projektu WHO Europa dla dzieci w wieku powyżej 36 miesięcy. Projekt Modelu Profilu Odżywczego został zweryfikowany na podstawie informacji z 1328 produktów dostępnych na rynku w 3 krajach w latach 2016–2017 i testowany pilotażowo w 7 dodatkowych krajach w 2018 r. z kolejnymi 1314 produktami.
Źródło:
Przeczytaj także
Dwóch na pięciu Europejczyków interesuje się bezpieczeństwem żywności, a tylko 1 na 5 osób uważa, że jest to główny problem przy wyborze żywności. Dla większości Europejczyków jest to jeden z kilku czynników - łącznie z ceną, smakiem, odżywianiem i pochodzeniem żywności - które wpływają na ich nawyki i wybory żywieniowe.
Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) uruchomiła w maju program eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans z łańcucha żywnościowego. Substancje te są odpowiedzialne za 500 tys. zgonów rocznie...
Kraje nordyckie, chcąc zapobiec rozszerzającej się wśród dzieci epidemii otyłości, wspólnie opracowały protokół, który ma ułatwić monitorowanie działań marketingowych, wykorzystywanych do promowania niezdrowej...