Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO stawia czoło kwasom tłuszczowym trans

Kategoria: Składniki Żywności

Eliminacja szkodliwych tłuszczów

Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) uruchomiła w maju program eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans z łańcucha żywnościowego. Substancje te są odpowiedzialne za 500 tys. zgonów rocznie. WHO podkreśliła znaczenie kwasów trans w rozwoju chorób układu krążenia. „Choroby niezakaźne to główna przyczyna śmierci na całym świecie. W 2016 roku z ich powodu zmarło 40 milionów osób, co stanowi 25% wszystkich zgonów”, mówi dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jak powstają i gdzie znajdują się kwasy trans?

Kwasy tłuszczowe typu trans powstają, gdy płynny olej zostaje utwardzony w przemysłowym procesie uwodornienia, który nadaje mu pożądane cechy technologiczne. Niektóre pokarmy, takie jak mięso przeżuwaczy oraz produkty mleczne (mleko, sery, masło) naturalnie zawierają niewielkie ilości tych kwasów tłuszczowych.

Żywność przetworzona

Jednak zdecydowana ich większość pochodzi z wysoko przetworzonych produktów, w których składzie znajdują się częściowo utwardzone oleje roślinne. Są to głównie produkty takie jak frytki, chipsy, wyroby ciastkarskie, słone przekąski czy margaryny. „Kwasy tłuszczowe trans to bardzo szkodliwy składnik diety dużej części społeczeństwa. Można je jednak z łatwością wyeliminować i powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by tego dokonać, ponieważ związki te są przyczyną 500 tys. zgonów rocznie, przede wszystkim w krajach o niskim i średnim statusie ekonomicznym”, zaznacza Tedros.

WHO ustanawia ostateczny termin

WHO postawiła sobie za cel przekonanie państw członkowskich do całkowitej eliminacji przemysłowo wytwarzanych kwasów tłuszczowych trans do roku 2023. Inicjatywa ta nosi nazwę „Replace” i składa się na nią 6 strategicznych elementów:

-analiza sytuacji w danym kraju

-ocena obecności kwasów trans w łańcuchu żywnościowym

-uświadomienie obywateli i producentów żywności o szkodliwym działaniu kwasów trans

-promowanie zastąpienia szkodliwych tłuszczów ich zdrowszymi odpowiednikami

-zmiany nawyków w społeczeństwie

-wprowadzenie odpowiedniego prawodawstwa

Można ocalić 10 milionów ludzi

Szacuje się, że wyeliminowanie kwasów tłuszczowych trans z żywności może ocalić życie 10 milionów ludzi w okresie 25 lat od zakończenia programu. WHO podkreśla, że niektóre kraje rozwinięte zdołały już całkowicie lub częściowo pozbyć się tych szkodliwych substancji ze swojego łańcucha żywnościowego dzięki wprowadzeniu odpowiednich limitów. Za przykład podaje Danię – pierwsze państwo, które z sukcesem stawiło czoła kwasom tłuszczowym trans.

Źródło:

https://www.efeagro.com/noticia/la-oms-planta-cara-las-grasas-trans/

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.