Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy rynek polioli w 2029 r. przekroczy wartość 3 mld USD

Kategoria: Składniki Żywności

Podział słodzików poliolowych wg pochodzenia

Ze względu na pochodzenie, poliolowe substancje słodzące dzielą się na osiem rodzajów: izomalt, erytrytol, likazyna, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol i ksylitol. Sorbitol pochodzi z glukozy, mannitol z mannozy, ksylitol z ksylozy, maltitol z laktozy, likazyna z hydrolizatów skrobi i izomalt z izomaltulozy. Ksylitol wykazuje 100% względnej słodyczy w porównaniu do sacharozy, maltitol 75%, a erytrytol 70%. Laktitol wykazuje najmniej względną słodkość na poziomie 35% w porównaniu do sacharozy.

I wg formy

Według formy rynek polioli dzieli się na sproszkowane i płyne. Poliole w postaci proszku są dostępne w postaci stałych kryształów, a postać płynna jest dostępna w postaci syropów. Proszki poliolowe są stosowane jako proszki do lukru dla wielu artykułów spożywczych, takich jak wyroby piekarnicze, gumy do żucia i cukierki, a także w przemyśle farmaceutycznym jako składniki leków. Ciekłe syropy poliolowe są głównie wykorzystywane w przemyśle napojów oraz w lodziarstwie, ponieważ syropy łatwo rozpuszczają się w płynach.

Rynek słodzików poliolowych

Rosnące zainteresowanie konsumentów kwestiami zdrowotnymi napędza rynek słodzików poliolowych. Są przyjazne dla konsumentów, ponieważ nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a zatem są dobrodziejstwem dla pacjentów z cukrzycą. Poliole również nie sprzyjają próchnicy zębów, ponieważ bakterie w jamie ustnej nie są łatwo przekształcane w kwasy. Oczekuje się, że wraz z urbanizacją rynek żywności przetworzonej odnotuje znaczny wzrost w najbliższej przyszłości. Ludność na całym świecie powoli zaczyna zdawać sobie sprawę z korzyści zdrowotnych płynących ze słodzików poliolowych, a konsumenci szukają bardziej korzystnych dla zdrowia produktów żywnościowych.

Azja i Pacyfik jest największym rynkiem sztucznych substancji słodzących, odpowiadającym za ponad połowę światowego zużycia, kolejne są rynki Ameryki Północnej i europejski.

Przewiduje się, że do końca 2029 r. światowy rynek słodzików poliolowych osiągnie wartość 3,16 mld USD. W 2019 r. został wyceniony na 1,987 mld USD. Rynek jest napędzany przez czynniki ekonomiczne, które wpływają na popyt na słodziki poliolowe, zwiększone zapotrzebowanie konsumentów na niskokaloryczne i bezpieczniejsze artykuły spożywcze i napoje oraz zwiększoną świadomość funkcjonalności słodzików poliolowych w zastosowaniach farmaceutycznych.

 

Źródło: https://www.persistencemarketresearch.com/market-research/polyol-sweeteners-market.asp

https://www.futuremarketinsights.com/reports/polyol-sweeteners-market

 

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.