Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Produkty pochodzenia roślinnego i produkty funkcjonalne zyskują coraz większą popularność na rynku, w związku z czym składniki związane z tymi produktami również zyskują coraz większe zainteresowanie producentów. Część z nich ma już udokumentowane pozytywne skutki zdrowotne, np. niektóre przyprawy, które również nadają smak potrawom, ale oczekuje się, że więcej dodatków wpłynie na przemysł w 2020 r. – np. aromaty, w tym yerba mate, matcha i inne herbaty.
Konsumenci
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Probiotyki - nowe rozwiązania, prawo żywnościowe, trendy, zdrowie. Zapraszamy do zpaoznania się z opracowaniem przygotowanym przez ekspertów z firmy Chr. Hansen oraz do obejrzenia webinarium przygotowanym przy współpracy z laboratoruim badawczym Mereiux Nutrisciencs.
Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności.
W ciągu ostatnich kilku lat dokonała się prawdziwa rewolucja w projektowaniu i produkcji żywności. Z jednej strony mamy rosnącą świadomość konsumentów, rodzaj krytycznego podejścia do tego, co oferuje przemysł...