Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WHO zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące całkowitej zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i trans oraz węglowodanów w oparciu o najnowsze dowody naukowe.
Trzy nowe wytyczne WHO dotyczą:
i zawierają zalecenia, które mają na celu zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów.
Spożycie tłuszczy
W swoich wytycznych dotyczących tłuszczu w diecie WHO zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla dobrego zdrowia. WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, przy czym nie więcej niż 10% całkowitego poboru energii powinno pochodzić z nasyconych kwasów tłuszczowych i nie więcej niż 1% całkowitego poboru energii z kwasów tłuszczowych trans pochodzących zarówno z przemysłu wyprodukowanych i przeżuwaczy źródeł zwierzęcych.
Kwasy tłuszczowe nasycone i trans- w diecie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, takie jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.
Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy, a kwasy tłuszczowe trans w pieczonej i smażonej żywności, paczkowanych przekąskach oraz mięsie i produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy, takich jak krowy lub owce.
Spożycie węglowodanów
Wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi ograniczenia spożycia wolnych cukrów, nowe wytyczne dotyczące spożycia węglowodanów podkreślają znaczenie jakości węglowodanów dla dobrego zdrowia. WHO wydało nowe zalecenie, że węglowodany dla każdego w wieku 2 lat i starsze powinny pochodzić przede wszystkim z pełnych ziaren, warzyw, owoców i roślin strączkowych. WHO zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
W wytycznych dla dzieci i młodzieży po raz pierwszy WHO sugeruje następujące spożycie warzyw i owoców:
Oraz następujące spożycie naturalnie występującego błonnika pokarmowego:
Te nowe wytyczne, wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów, niecukrowych substancji słodzących i sodu, a także przyszłymi wytycznymi dotyczącymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej zawartości sodu, stanowią podstawę koncepcji zdrowej diety.
Źródło: WHO
Przeczytaj także
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
WHO zaprasza wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych, które odbędą się 31 maja 2023 r.
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.