Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO aktualizuje wytyczne dotyczące tłuszczów i węglowodanów

Kategoria: Składniki Żywności

WHO zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące całkowitej zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i trans oraz węglowodanów w oparciu o najnowsze dowody naukowe.

Trzy nowe wytyczne WHO dotyczą:

  • Spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans przez dorosłych i dzieci;
  • Całkowitego spożycia tłuszczów w celu zapobiegania niezdrowemu przybieraniu na wadze u dorosłych i dzieci;
  • Spożycia węglowodanów przez dorosłych i dzieci;

i zawierają zalecenia, które mają na celu zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów.

Spożycie tłuszczy

W swoich wytycznych dotyczących tłuszczu w diecie WHO zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla dobrego zdrowia. WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, przy czym nie więcej niż 10% całkowitego poboru energii powinno pochodzić z nasyconych kwasów tłuszczowych i nie więcej niż 1% całkowitego poboru energii z kwasów tłuszczowych trans pochodzących zarówno z przemysłu wyprodukowanych i przeżuwaczy źródeł zwierzęcych.

Kwasy tłuszczowe nasycone i trans- w diecie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, takie jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.

Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy, a kwasy tłuszczowe trans w pieczonej i smażonej żywności, paczkowanych przekąskach oraz mięsie i produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy, takich jak krowy lub owce.

Spożycie węglowodanów

Wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi ograniczenia spożycia wolnych cukrów, nowe wytyczne dotyczące spożycia węglowodanów podkreślają znaczenie jakości węglowodanów dla dobrego zdrowia. WHO wydało nowe zalecenie, że węglowodany dla każdego w wieku 2 lat i starsze powinny pochodzić przede wszystkim z pełnych ziaren, warzyw, owoców i roślin strączkowych. WHO zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.

W wytycznych dla dzieci i młodzieży po raz pierwszy WHO sugeruje następujące spożycie warzyw i owoców:

  • 2-5 lat, co najmniej 250 g dziennie,
  • 6-9 lat, co najmniej 350 g dziennie,
  • 10 lat lub więcej, co najmniej 400 g dziennie.

Oraz następujące spożycie naturalnie występującego błonnika pokarmowego:

  • 2-5 lat, co najmniej 15 g dziennie,
  • 6–9 lat, co najmniej 21 g dziennie,
  • 10 lat lub więcej, co najmniej 25 g dziennie.

Te nowe wytyczne, wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów, niecukrowych substancji słodzących i sodu, a także przyszłymi wytycznymi dotyczącymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej zawartości sodu, stanowią podstawę koncepcji zdrowej diety.

Źródło: WHO

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.