Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt wytycznych WHO dot. stosowania niskosodowych zamienników soli - konsultacje społeczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania substytutów soli o niskiej zawartości sodu zgodnie z obecnym procesem opracowywania wytycznych WHO, który obejmuje ocenę systematycznie gromadzonych dowodów naukowych oraz rozważenie czynników istotnych dla wdrożenia zalecenia.

Nadmierne spożycie sodu w diecie podnosi ciśnienie krwi, a w konsekwencji zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na całym świecie wysokie spożycie sodu jest odpowiedzialne za około trzy miliony zgonów. W odpowiedzi WHO wydała wytyczne dotyczące ograniczenia spożycia sodu w celu obniżenia ciśnienia krwi, ryzyka chorób układu krążenia, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca. W 2013 r. państwa członkowskie uzgodniły globalny cel zmniejszenia średniego spożycia sodu w populacji o 30% do 2025 r. w celu zapobiegania chorobom niezakaźnym i ich zwalczania.

Niskosodowe zamienniki soli w zaleceniach WHO

Niskosodowe zamienniki soli stanowią alternatywę dla zwykłej soli (chlorku sodu) zarówno jako składnik żywności paczkowanej, jak i soli dodawanej do żywności i napojów przez konsumenta. Te alternatywne sole zawierają mniej sodu niż zwykła sól i często zawierają dodatek chloreku potasu, aby uzyskać smak podobny do zwykłej soli. Stosowanie substytutów soli o niskiej zawartości sodu jest coraz częściej uważane przez krajowe organy ds. zdrowia i organizacje zdrowia publicznego za potencjalną strategię obniżania ciśnienia krwi, ale obecnie brakuje globalnych wytycznych dotyczących stosowania tych substytutów.

WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania substytutów soli o niskiej zawartości sodu zgodnie z obecnym procesem opracowywania wytycznych WHO, który obejmuje ocenę systematycznie gromadzonych dowodów naukowych oraz rozważenie czynników istotnych dla wdrożenia zalecenia.

Zarejestruj się z wyprzedzeniem na to webinarium:

WHO zaprasza obecnie państwa członkowskie i wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych.

Wirtualne spotkanie odbędzie się 31 maja 2023 r. 14:00 – 15:00 CET

https://extranet.who.int/dataformv3/index.php/787789 (zapisy na konsultacje będą otwarte od 31 marca do 30 kwietnia 2023 r.)

Źródło: WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.