Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania substytutów soli o niskiej zawartości sodu zgodnie z obecnym procesem opracowywania wytycznych WHO, który obejmuje ocenę systematycznie gromadzonych dowodów naukowych oraz rozważenie czynników istotnych dla wdrożenia zalecenia.
Nadmierne spożycie sodu w diecie podnosi ciśnienie krwi, a w konsekwencji zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na całym świecie wysokie spożycie sodu jest odpowiedzialne za około trzy miliony zgonów. W odpowiedzi WHO wydała wytyczne dotyczące ograniczenia spożycia sodu w celu obniżenia ciśnienia krwi, ryzyka chorób układu krążenia, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca. W 2013 r. państwa członkowskie uzgodniły globalny cel zmniejszenia średniego spożycia sodu w populacji o 30% do 2025 r. w celu zapobiegania chorobom niezakaźnym i ich zwalczania.
Niskosodowe zamienniki soli w zaleceniach WHO
Niskosodowe zamienniki soli stanowią alternatywę dla zwykłej soli (chlorku sodu) zarówno jako składnik żywności paczkowanej, jak i soli dodawanej do żywności i napojów przez konsumenta. Te alternatywne sole zawierają mniej sodu niż zwykła sól i często zawierają dodatek chloreku potasu, aby uzyskać smak podobny do zwykłej soli. Stosowanie substytutów soli o niskiej zawartości sodu jest coraz częściej uważane przez krajowe organy ds. zdrowia i organizacje zdrowia publicznego za potencjalną strategię obniżania ciśnienia krwi, ale obecnie brakuje globalnych wytycznych dotyczących stosowania tych substytutów.
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania substytutów soli o niskiej zawartości sodu zgodnie z obecnym procesem opracowywania wytycznych WHO, który obejmuje ocenę systematycznie gromadzonych dowodów naukowych oraz rozważenie czynników istotnych dla wdrożenia zalecenia.
Zarejestruj się z wyprzedzeniem na to webinarium:
WHO zaprasza obecnie państwa członkowskie i wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych.
Wirtualne spotkanie odbędzie się 31 maja 2023 r. 14:00 – 15:00 CET
https://extranet.who.int/dataformv3/index.php/787789 (zapisy na konsultacje będą otwarte od 31 marca do 30 kwietnia 2023 r.)
Źródło: WHO
Przeczytaj także
Niniejsze podsumowanie zaczynamy od złej wiadomości: co drugiemu z nas zostanie postawione w ciągu życia rozpoznanie raka, czyli stwierdzenie występowania nowotworu złośliwego. Dobra wiadomość jest jednak taka, że...
Na stronie EFSA został opublikowany dokument Ocena korzyści i ryzyka zastąpienia chlorku sodu innymi solami/substancjami w produktach z owoców morza...
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/82 zezwolono na wprowadzanie na rynek soli sodowej 6’-sjalolaktozy (6’-SL) jako nowej żywności. Będzie ona mogła być stosowana np. w batonach zbożowych, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz suplementach żywnościowych.