Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/82 z dnia 27 stycznia 2021 r. sól sodowa 6’-sjalolaktozy (6’-SL) została włączona do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470. Przez okres pierwszych pięciu lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia 2021/82, wyłącznie pierwotny wnioskodawca tj. Przedsiębiorstwo: Glycom A/S otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności.
Sól sodowa 6’-sjalolaktozy może znaleźć zastosowanie w różnorakich produktach, gdzie dla poszczególnych kategorii określono maksymalne poziomy. Na przykład w batonach zbożowych może być to 5,0 g/kg; w suplementach żywnościowych 1,0 g/dzień; natomiast w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego poziom ten musi być zgody ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkty te są przeznaczone.
Nowa żywność będzie podlegała pewnym dodatkowym szczególnym wymogom w zakresie etykietowania, ponieważ w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych ma być oznaczana jako »sól sodowa 6’-sjalolaktozy«. Dodatkowo, suplementy diety zawierające sól sodową 6’-sjalolaktozy (6’-SL) muszą być opatrzone oświadczeniem, że nie powinny one być spożywane:
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r., które zmienia rozporządzenie nr 1881/2006 oraz wprowadzające nowe najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych dla suplementów diety, herbat i suszonych ziół.
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. jako nowej żywności.
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia