Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa żywność - sól sodowa 6’-sjalolaktozy

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/82 z dnia 27 stycznia 2021 r. sól sodowa 6’-sjalolaktozy (6’-SL) została włączona do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470. Przez okres  pierwszych pięciu lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia 2021/82, wyłącznie pierwotny wnioskodawca tj. Przedsiębiorstwo: Glycom A/S otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności. 

Sól sodowa 6’-sjalolaktozy może znaleźć zastosowanie w różnorakich produktach, gdzie dla poszczególnych kategorii określono maksymalne poziomy. Na przykład w batonach zbożowych może być to 5,0 g/kg; w suplementach żywnościowych 1,0 g/dzień; natomiast w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego poziom ten musi być zgody ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkty te są przeznaczone.


Nowa żywność będzie podlegała pewnym dodatkowym szczególnym wymogom w zakresie etykietowania, ponieważ w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych ma być oznaczana jako »sól sodowa 6’-sjalolaktozy«. Dodatkowo, suplementy diety zawierające sól sodową 6’-sjalolaktozy (6’-SL) muszą być opatrzone oświadczeniem, że nie powinny one być spożywane:

  • jeżeli tego samego dnia spożywa się żywność zawierającą dodatek soli sodowej 6’-sjalolaktozy;
  • przez niemowlęta i małe dzieci. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2021.029.01.0016.01.POL&toc=OJ:L:2021:029:TOC 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.