Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. jako nowej żywności.

  • Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji  (UE) 2021/120 z dnia 2 lutego 2021 r. proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. włączony został do unijnego wykazu nowej żywności która uzyskała zezwolenie, ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470.
  • Wpis w unijnym wykazie dotyczący proszku obejmuje warunki stosowania i wymogi w zakresie etykietowania. Warto zwrócić uwagę, że środki spożywcze zawierające proszek z częściowo odtłuszczonych nasion Brassica rapa L. i Brassica napus L. opatrywane są oświadczeniem, że składnik ten może wywołać reakcję alergiczną u konsumentów uczulonych na gorczycę i produkty pochodne.
  • Rozporządzenie weszło w życie 23 lutego 2021 r.
  • Treść rozporządzenia dostępny jest pod linkiem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0120&qid=1613215955833 

 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn