Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Suszone glony Euglena gracilis zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności. Przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia 2020/1820 z dnia 2 grudnia 2020 r. przedsiębiorstwo: Kemin Foods L.C.. które jest pierwotnym wnioskodawcą, otrzymało wyłączne zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności w postaci suszonych glonów. Wyjątkiem od tej reguły może być jedynie sytuacja, w której kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na przedmiotową nową żywność bez powoływania się na prawnie chronione dane lub za zgodą przedsiębiorstwa Kemin Foods L.C.
Nowa żywność została zdefiniowana jako suszone całe komórki euglenin, tj. sucha biomasa mikroglonów Euglena gracilis, która jest produkowana poprzez fermentację, a następnie filtrację i etap uśmiercania termicznego mikroglonów, tak aby w nowej żywności nie występowały żywotne komórki Euglena gracilis.
W rozporządzeniu wskazano także maksymalne poziomy nowej żywności w odniesieniu do określonych kategorii żywności np. w przypadku jogurtów jest to 150 mg/100 g, a w odniesieniu do napojów z owocowymi dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi 40 mg/100 g.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzeniem nr 2020/917 napar z liści kawy Coffea arabica L. i/lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner jako tradycyjną żywności z państwa trzeciego