Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyciąg z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/ został włączony do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1821 z dnia 2 grudnia 2020 r. Przedsiębiorstwo: NuLiv Science, które jest pierwotnym wnioskodawcą, otrzymało wyłączne zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności w postaci wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyjątkiem od tej reguły może być jedynie sytuacja, w której kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na przedmiotową nową żywność bez powoływania się na prawnie chronione dane lub za zgodą przedsiębiorstwa NuLiv Science.
Nowa żywność zawiera dwa wyciągi. Jeden to wyciąg z korzeni Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge. Drugi to wyciąg przygotowany z użyciem gorącej wody z korzeni Panax notoginseng (Burkill) F.H. Chen, który jest dalej zatężany z wykorzystaniem absorpcji na żywicy, a następnie elucji z 60 % etanolem. Na koniec procesu wytwarzania oba wyciągi miesza się (45–47,5 % każdego wyciągu) z maltodekstryną (5–10 %). Został sklasyfikowany w kategorii „Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE przeznaczone dla ogólnej populacji dorosłych, z wyłączeniem suplementów diety dla kobiet w ciąży”, a jego maksymalny poziom ustalono w wysokości 35 mg na dzień.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1820 zezwolono na wprowadzanie na rynek suszonych glonów Euglena gracilis jako nowej żywności.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
Komisja Europejska rozporządzeniem wykonawczym 2020/1163 z dnia 6 sierpnia 2020 r. zezwoliła na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności