Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - wyciąg z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Wyciąg z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/ został włączony do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1821 z dnia 2 grudnia 2020 r. Przedsiębiorstwo: NuLiv Science, które jest pierwotnym wnioskodawcą, otrzymało wyłączne zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności w postaci wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyjątkiem od tej reguły może być jedynie sytuacja, w której kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie na przedmiotową nową żywność bez powoływania się na prawnie chronione dane lub za zgodą przedsiębiorstwa NuLiv Science. 

Nowa żywność zawiera dwa wyciągi. Jeden to wyciąg z korzeni Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge. Drugi to wyciąg przygotowany z użyciem gorącej wody z korzeni Panax notoginseng (Burkill) F.H. Chen, który jest dalej zatężany z wykorzystaniem absorpcji na żywicy, a następnie elucji z 60 % etanolem. Na koniec procesu wytwarzania oba wyciągi miesza się (45–47,5 % każdego wyciągu) z maltodekstryną (5–10 %). Został sklasyfikowany w kategorii „Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE przeznaczone dla ogólnej populacji dorosłych, z wyłączeniem suplementów diety dla kobiet w ciąży”, a jego maksymalny poziom ustalono w wysokości 35 mg na dzień. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.406.01.0034.01.POL&toc=OJ:L:2020:406:TOC 

 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.