Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom została włączona do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1822 z dnia 2 grudnia 2020 r. Nowa żywność została wpisana w kategorii żywności „Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci”, a jej maksymalne poziomy wyznaczono na następujących poziomach:

  • 2 g/dzień dla dzieci w wieku od 3 do 9 lat, co daje 46 μg chromu na dzień
  • 4 g/dzień dla dzieci w wieku od 10 lat, nastolatków i dorosłych, co daje 92 μg chromu na dzień.

Nowa żywność została zdefiniowana jako suszona i zabijana termicznie zawierająca chrom biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica). Jest produkowana w drodze fermentacji w obecności chlorku chromu, po której następuje szereg etapów oczyszczania oraz etap zabijania termicznego drożdży w celu zapewnienia braku żywotnych komórek Yarrowia lipolytica w nowej żywności.

Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółową specyfikacją nowej żywności dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.406.01.0039.01.POL&toc=OJ:L:2020:406:TOC 

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn