Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom została włączona do wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie, na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1822 z dnia 2 grudnia 2020 r. Nowa żywność została wpisana w kategorii żywności „Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci”, a jej maksymalne poziomy wyznaczono na następujących poziomach:
Nowa żywność została zdefiniowana jako suszona i zabijana termicznie zawierająca chrom biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica). Jest produkowana w drodze fermentacji w obecności chlorku chromu, po której następuje szereg etapów oczyszczania oraz etap zabijania termicznego drożdży w celu zapewnienia braku żywotnych komórek Yarrowia lipolytica w nowej żywności.
Pełen tekst rozporządzenia wraz ze szczegółową specyfikacją nowej żywności dostępny jest pod adresem:
Przeczytaj także
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1820 zezwolono na wprowadzanie na rynek suszonych glonów Euglena gracilis jako nowej żywności.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.