Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport WHO na temat globalnej eliminacji tłuszczów trans

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans (z celem eliminacji ustalonym na 2023 r.), populacyjny zasięg polityki najlepszych praktyk wzrósł prawie sześciokrotnie. 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.

Jednak pomimo znacznych postępów nadal 5 mld ludzi na całym świecie narażonych jest na niszczący wpływ tłuszczów trans na ich zdrowie, a globalny cel całkowitej eliminacji tłuszczów trans w 2023 r. pozostaje obecnie nieosiągalny.

Przemysłowo produkowane tłuszcze trans

Przemysłowo produkowane tłuszcze trans (zwane również produkowanymi przemysłowo kwasami tłuszczowymi trans) są powszechnie spotykane w pakowanej żywności, wypiekach, olejach jadalnych i pastach do smarowania. Spożycie tłuszczów trans jest przyczyną ok. 500 tys. przedwczesnych zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca każdego roku na całym świecie.

Najlepsze praktyki w zakresie polityki eliminacji tłuszczów trans są zgodne z określonymi kryteriami ustanowionymi przez WHO i ograniczają przemysłowo produkowane tłuszcze trans we wszystkich warunkach. Istnieją dwie alternatywy polityki najlepszych praktyk:

1) obowiązkowy krajowy limit 2 gramów przemysłowo produkowanego tłuszczu trans na 100 gramów całkowitego tłuszczu we wszystkich środkach spożywczych;

2) obowiązkowy krajowy zakaz produkcji lub stosowania częściowo uwodornionych olejów (główne źródło tłuszczu trans) jako składnika wszystkich środków spożywczych.

Raport - Countdown to 2023: WHO report on global trans-fat elimination 2022

WHO już po raz czwarty opublikowało roczny raport monitorujący globalny postęp w realizacji celu na 2023 r., jakim jest globalna eliminacja produkowanych przemysłowo kwasów tłuszczowych trans (TFA), gdzie przedstawiono działania, które zostały wykonane w ciągu ostatniego roku (październik 2021 r. – wrzesień 2022 r.). raport potwierdza, że kraje odpowiadają na wezwanie WHO, wprowadzając najlepsze praktyki odnośnie TFA.

W ciągu ostatniego roku kilka dodatkowych krajów podjęło działania w celu wyeliminowania TFA produkowanych przemysłowo: w styczniu 2022 r. weszły w życie zasady najlepszych praktyk w Indiach, Urugwaju w maju 2022 r. i Omanie w lipcu 2022 r. Zasady najlepszych praktyk zostały przyjęte w Bangladeszu w listopadzie 2021 r. (weszły w życie w grudniu 2022 r.) i na Ukrainie we wrześniu 2020 r. (wejdą w życie w październiku 2023 r.), przewiduje się, że wkrótce zostaną uchwalone najlepsze praktyki TFA w Meksyku, Nigerii i na Sri Lance.

Zapoznaj się z treścią raportu WHO

Źródło: WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.