Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans (z celem eliminacji ustalonym na 2023 r.), populacyjny zasięg polityki najlepszych praktyk wzrósł prawie sześciokrotnie. 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
Jednak pomimo znacznych postępów nadal 5 mld ludzi na całym świecie narażonych jest na niszczący wpływ tłuszczów trans na ich zdrowie, a globalny cel całkowitej eliminacji tłuszczów trans w 2023 r. pozostaje obecnie nieosiągalny.
Przemysłowo produkowane tłuszcze trans
Przemysłowo produkowane tłuszcze trans (zwane również produkowanymi przemysłowo kwasami tłuszczowymi trans) są powszechnie spotykane w pakowanej żywności, wypiekach, olejach jadalnych i pastach do smarowania. Spożycie tłuszczów trans jest przyczyną ok. 500 tys. przedwczesnych zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca każdego roku na całym świecie.
Najlepsze praktyki w zakresie polityki eliminacji tłuszczów trans są zgodne z określonymi kryteriami ustanowionymi przez WHO i ograniczają przemysłowo produkowane tłuszcze trans we wszystkich warunkach. Istnieją dwie alternatywy polityki najlepszych praktyk:
1) obowiązkowy krajowy limit 2 gramów przemysłowo produkowanego tłuszczu trans na 100 gramów całkowitego tłuszczu we wszystkich środkach spożywczych;
2) obowiązkowy krajowy zakaz produkcji lub stosowania częściowo uwodornionych olejów (główne źródło tłuszczu trans) jako składnika wszystkich środków spożywczych.
Raport - Countdown to 2023: WHO report on global trans-fat elimination 2022
WHO już po raz czwarty opublikowało roczny raport monitorujący globalny postęp w realizacji celu na 2023 r., jakim jest globalna eliminacja produkowanych przemysłowo kwasów tłuszczowych trans (TFA), gdzie przedstawiono działania, które zostały wykonane w ciągu ostatniego roku (październik 2021 r. – wrzesień 2022 r.). raport potwierdza, że kraje odpowiadają na wezwanie WHO, wprowadzając najlepsze praktyki odnośnie TFA.
W ciągu ostatniego roku kilka dodatkowych krajów podjęło działania w celu wyeliminowania TFA produkowanych przemysłowo: w styczniu 2022 r. weszły w życie zasady najlepszych praktyk w Indiach, Urugwaju w maju 2022 r. i Omanie w lipcu 2022 r. Zasady najlepszych praktyk zostały przyjęte w Bangladeszu w listopadzie 2021 r. (weszły w życie w grudniu 2022 r.) i na Ukrainie we wrześniu 2020 r. (wejdą w życie w październiku 2023 r.), przewiduje się, że wkrótce zostaną uchwalone najlepsze praktyki TFA w Meksyku, Nigerii i na Sri Lance.
Zapoznaj się z treścią raportu WHO
Źródło: WHO
Przeczytaj także
Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.
Szacuje się, że spożycie przemysłowo produkowanych tłuszczów trans - zawartych w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna i ghee – jest bezpośrednią przyczyną ok. 0,5 mln zgonów z powodu choroby wieńcowej serca każdego roku. Te statystyki skłoniły WHO do zainicjowania planów eliminacji stosowania przemysłowo produkowanych tłuszczów trans z globalnej podaży żywności do 2023 r.