Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oliwa z oliwek - nowe przepisy w zakresie kontroli zgodności norm handlowych

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Procesy i Technologie

Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek

Podstawa prawna 

Zmiana przepisów nastąpiła na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2022/2105 z dnia 29 lipca 2022 r. ustanawiające przepisy dotyczące kontroli zgodności norm handlowych w odniesieniu do oliwy z oliwek oraz metod analizy właściwości oliwy z oliwek. Rozporządzenie weszło w życie 24 listopada 2022 r. 

Zakres stosowania 

Zgodnie z art. 1 rozporządzenia 2022/2105 ustanawia ono przepisy dotyczące:

a) kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, o których mowa w art. 2 rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2104 [przepis ten zawiera kategorie oliwy z oliwek - przyp. aut.], oraz ich wdrażania przez podmioty;

b) współpracy i wzajemnej pomocy między właściwymi organami w odniesieniu do kontroli zgodności, o których mowa w lit. a);

c) dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek, oraz zatwierdzania zakładów pakujących;

d) metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek.

Oprócz tego rozporządzenie zawiera przepisy dotyczące m.in. częstotliwości kontroli zgodności i analiza ryzyka; fakultatywnego zatwierdzania zakładów pakujących na szczeblu krajowym; pobierania próbek do celów kontroli zgodności; weryfikacji właściwości oliwy z oliwek; zespołów degustatorów; weryfikacji właściwości organoleptycznych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz zawartości oliwy w makuchach i innych pozostałościach. 

Załączniki 

Rozporządzenie 2022/2105 zawiera również pięć załączników, które doprecyzowują jego przepisy. W załączniku I określono metody IOC, które mają być stosowane do oznaczania poszczególnych właściwości oliwy z oliwek. W załączniku II doprecyzowano wymogi mające zastosowanie do partii oliwy z oliwek umieszczonych w opakowaniach. Załącznik III zawiera schematy weryfikacji, czy próbka oliwy z oliwek jest zgodna z zadeklarowaną kategorią. W załączniku tym znajdują się tabele zawierające m.in. kryteria czystości i jakości dla poszczególnych rodzajów oliwy. W załączniku IV zdefiniowano metody badania zawartości oliwy w makuchach i pozostałościach z uwzględnieniem takich elementów jak materiały (np. aparatura, odczynnik), procedura (np. przygotowanie próby do badania, przygotowanie kolby stożkowej z okrągłym dnem, wstępna ekstrakcja) oraz przestawienie wyników. Ostatni załącznik V zawiera formularz sprawozdania z wyników kontroli zgodności. 

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02022R2105-20221104 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.