Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wdrażanie rozporządzenia 2017/625 - zawiadomienie Komisji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano zawiadomienie Komisji w sprawie wdrażania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (2022/C 467/02). Jego podstawowym celem jest wsparcie organów krajowych w wykonywaniu przepisów rozporządzenia 2017/625. Cel ten ma zostać zrealizowany poprzez zebranie wyjaśnień i najlepszych praktyk dotyczących przepisów, które najczęściej stanowiły przedmiot wątpliwości i zapytań kierowanych do organów unijnych przez państwa członkowskie. Należy jednak mieć na uwadze, że zgodnie z wprowadzeniem do zawiadomienia „Niniejsze zawiadomienie pozostaje bez uszczerbku dla wyłącznej kompetencji Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w zakresie dokonywania autorytatywnej wykładni prawa Unii.”. 

Treść zawiadomienia 

Zawiadomienie zostało podzielone na trzy główne tytuły, które następnie dzielą się na dalsze rozdziały lub punkty. Tytuł I dotyczy kwestii związanych z podstawowymi pojęciami i definicjami określonymi w rozporządzeniu 2017/625 takimi jak kontrole urzędowe i inne czynności urzędowe. Tytuł II dotyczy urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych w państwach członkowskich. W ramach tego tytułu wyszczególniono trzy rozdziały dotyczące takich kwestii jak m.in. przekazywanie pewnych zadań właściwych organów oraz warunki tego przekazywania; pobieranie próbek, analizy, badania i diagnostyka; metody pobierania próbek, przeprowadzania analiz, badań i diagnostyki; druga ekspertyza; finansowanie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych; obowiązkowe opłaty lub należności oraz poziom kosztów i metody obliczania obowiązkowych opłat lub należności. Tytuł III odnosi się do kwestii związanych z laboratoriami i ośrodkami referencyjnymi w tym m.in. warunków ich wyznaczania, akredytacji oraz zakresu działaności zarówno w odniesieniu do krajowych ośrodków jak i unijnych. 

Pełen tekst zawiadomienia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.C_.2022.467.01.0002.01.POL&toc=OJ%3AC%3A2022%3A467%3ATOC 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.