Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Baza izomerów trans w środkach spożywczych

Kategoria: Składniki Żywności

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.

Pełni ona funkcje informacyjno-edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów mogących być źródłem izomerów trans w diecie, które są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów czy cukrzycy typu 2. Od lat zalecenia żywieniowe wskazują na konieczność ograniczenia spożycia izomerów trans poniżej 1% energii z diety.

Aktualnie e-Baza obejmuje dane dla prawie 800 produktów z następujących 9 kategorii: koncentraty spożywcze (obiadowe), mleko i jego przetwory, produkty typu fast food, przekąski (chipsy, prażynki, chrupki), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia (produkty dla niemowląt i małych dzieci na bazie mleka oraz produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych dzieci), tłuszcze roślinne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Każda kategoria jest podzielona dodatkowo na kilka podkategorii i grup produktów. 

Zachęcamy do korzystania z e-Bazy!

 

Źródło: IJHARS

 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn