Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja proponuje uprawnienia do połowów na Atlantyku i Morzu Północnym na 2021 r.

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja opublikowała swój wniosek określający limity połowowe dla zasobów rybnych w Atlantyku i Morzu Północnym na rok 2021.

Zgodnie z opinią naukową Komisja Europejska przedstawiła wniosek określający 23 całkowite dopuszczalne połowy (TAC). W odniesieniu do 13 poławianych zasobów rybnych Komisja proponuje zmniejszenie kwoty połowowej, natomiast w odniesieniu do ostroboka pospolitego w wodach iberyjskich i soli w cieśninie Kattegat proponuje zwiększyć ją odpowiednio o 5 proc. i 12 proc. Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa, powiedział: "Dzisiejszy wniosek jest wyrazem naszego zaangażowania w ochronę bioróżnorodności na morzu, która jest podstawą rozwoju naszych społeczności przybrzeżnych. Naukowcy namawiają nas do ustanowienia niższych limitów połowowych dla wielu z naszych zasobów, a my stosujemy się do tej rady. Ustanowienie odpowiedzialnych limitów połowowych sprawi, że nasze ekosystemy będą zdrowe, a sektor rybołówstwa będzie rentowny, nawet w obliczu krótkoterminowych cięć. Jest to nasza zasada przewodnia również w negocjacjach z naszymi międzynarodowymi partnerami".

Cztery całkowite dopuszczalne połowy (TAC) są przekazywane państwu członkowskiemu, a cztery nie odbywają się zgodnie z rokiem kalendarzowym (np. sardela, szprot) i są już ustalone na czerwiec 2021 r. lub oczekują na opinię naukową w przyszłym roku. Komisja proponuje również kontynuację istniejących środków ochronnych w celu zagwarantowania, że ilość dorsza w cieśninie Kattegat powróci do bezpiecznych poziomów. Zgodnie z opinią otrzymaną przez Międzynarodową Radę Badań Morza (ICES), zgodnie z którą nie powinno się prowadzić ukierunkowanych połowów tego stada, Komisja ustanowi kwotę połowową wyłącznie dla przyłowów.

Wniosek obejmuje również całkowite dopuszczalne połowy, które zostaną ustalone we współpracy z państwami spoza UE, takimi jak Wielka Brytania i Norwegia. W odniesieniu do wielu z tych stad nadal trwają międzynarodowe konsultacje, podobnie jak negocjacje w sprawie przyszłego partnerstwa między UE a Wielką Brytanią, w tym w zakresie rybołówstwa, w związku z czym odpowiednie TAC są ustalane pro memoria w oczekiwaniu na wynik negocjacji. Na podstawie tego wniosku ministrowie rybołówstwa UE ustalą na posiedzeniu Rady w dniach 15-16 grudnia ostateczne limity połowowe, które będą obowiązywać od dnia 1 stycznia 2021 r. Więcej informacji znajduje się w komunikacie prasowym.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.